Најновије

ЦИРКУС САОПШТЕЊЕ НАТО АМБАСАДА: Тешко су нам пале "бомбе на Србију", али имамо Охридску будућност "Србије и Косова"

Након "честитке" коју је српском народу на 25. годишњицу бомбардовања СР Југославије упутила мисија Сједињених Америчких Држава при ОЕБС-у, огласили су се заједничким саопштењем и амбасадори Француске, Италије, Немачке, Норвешке, Сједињених Америчких Држава и Велике Британије како би Србима "објаснили" шта се то "заиста" десило 1999. године док су бомбе падале на Србију.

Упркос томе што је за 78 дана бомбардовања погинуло између 1.200 и 2.500 људи, од којих 126 деце, амбасадори земаља чланица НАТО-а, поручили су да "операција Савезничка снага није била усмерена против народа Србије".

"Данас се сећамо и жалимо за изгубљеним животима недужних, али и размишљамо о нашој заједничкој будућности са Србијом и Косовом у европској породици народа", наводи се у заједничком саопштењу амбасадора.

Како наводе у заједничком саопштењу, тог 24. марта 1999. почела је војна интервенција коју "нико није желео".

"Операција Савезничка снага осмишљена је да натера Слободана Милошевића, тадашњег председника Савезне Републике Југославије, да прекине злостављање цивилног становништва на Косову, да спречи хуманитарну катастрофу и омогући избеглицама и расељеним лицима повратак, а хуманитарним организацијама приступ Косову", стоји у саопштењу које је као пресликано саопштењу Америчке мисије ори ОЕБСУ у којој се наводи да је циљ агресије био "окончавање бруталне кампање етничког чишћења коју је спроводио режим Слободана Милошевића".

Операција је, како се додаје, покренута након што су исцрпљена сва политичка и дипломатска средства да се Слободан Милошевић убеди да се определи за решење путем преговора и за мир на Косову, на основу споразума из Рамбујеа и уз испуњење захтева из Резолуције 1199 Савета безбедности.

Након што су нам скренули пажњу да у прошлост погледамо "њиховим очима" амбасадори чланица НАТО-а поручују нам, по добром, старом обичају, да погледамо ка заједничкој будућности.

Они додају да подржавају налажење решења за спор Београда и Приштине, што је, како кажу, хитно питање европске безбедности, и истичу уверење и оцену да је потпуна примена Охридског споразума постигнутог под окриљем и посредством Европске уније најбољи пут напред ка миру и стабилности у корист народа који живе у Србији и "Косову".

"Војска Србије све тешње сарађује са НАТО алијансом и европским партнерима учествујући у мисијама Заједничке безбедносне и одбрамбене политике. Партнерство је начин на који можемо заједно градити мирну и стабилну будућност какву наши народи заслужују", закључује се у заједничком саопштењу амбасада.

Прочитајте ОВДЕ обраћање Владимира Путина након терористичког акта у Москви

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА