Најновије

„Демонстрација страха, а не безбедности“: Откуд наоружана јединица БИА на улицама

Припадници Безбедносно-информативне агенције (БИА) са дугим цевима на улицама и у тржним центрима у Београду нису уливали поверење, већ страх и нелагоду, слажу се некадашњи директор Војно-безбедносне агенције Момир Стојановић и некадашњи начелник Генералштаба, сада председник странке Србија Центра Здравко Понош. Та једнодневна демонстрација силе била је маркетинг и одвлачење пажње од кључних питања у земљи, казали су у Новом дану на Н1.

„Ни птица неће смети да пролети!“ – председник Србије Александар Вучић тим речима је уверавао грађане Србије да су сигурни на дан меча Црвене звезде и Зенита. Само дан након терористичког напада у Москви, мере безбедности код нас подигнуте су на виши ниво – до те мере да су по тржним центрима, улицама и кејовима виђени припадници Специјалне антитерористичке јединице, Безбедносно-информативне агенције и полиције, са дугим цевима. Имамо ли разлога да се осећамо небезбедно? Постоје ли објективни разлози за демонстрацију силе? Да ли би требало, поред птица, и грађани мало да се уплаше?

„У сваком друштву постоје разлози за неку безбедносну бригу, питање је само да ли су инструменти који се примењују за то одговарајући. Ми имамо безбедносних проблема, али ово није терапија за то. Ова демонстрација униформисаних лица са дугим цевима на улицама за сасвим другу ствар је намењена“, казао је Понош.

Постоје три разлога за то, додаје.

„Први је скретање пажње од других важних тема, уласка Косова у Савет Европе, ‘Оскар’ је такође важна тема и слично. Други сет разлога је наставак рада на гајењу култа личности. На овој теми се јако добро гради култ личности, Вучић је показао то током ковида, када је пушкама бранио становништво од вируса, и тада му је рејтинг порастао. А трећи разлог је изборна кампања на локалним изборима“, рекао је Понош.

Појаснио је тврдњом да „ова власт нема шта да тражи на локалним изборима, са локалним темама јер су им резултати очајни и лоши су им кадрови“.

„Они морају на те изборе да иду с Вучићем, а он не може да прича о канализацији у Борчи, може о угрожавању безбедности и сличном. И зато се генеришу те теме“, рекао је Понош.

Момир Стојановић каже да му се чини да смо ми „последњих месеци више угрожени од ове власти него од неких познатих безбедносних ризика и претњи“.

„Последњих месеци ми све више улазимо у неки популистички патротизам. Јуче, на 25-огодишњицу НАТО бомбардовања, по природи говора званичника могли смо да видимо једну реторика која подсећа на крај 1990-их година. Ово је маркетинг и одвлачење пажње од кључних питања у земљи. Тај популизам имаћемо и у наредним месецима, с обзиром на лоше резутате ове власти“, нагласио је Стојановић.

Додао је да је познато да је патроитизам тема око које се народ хомогенизује. „Или тако лако веже за власт“, поручио је.

„Појављивање полиције у тржним центрима, и то једнодневно појављивање, јесте у функцији тога. Први пут се појављују униформисана лица са ознакама БИА, поставља се питање које су то јединице наоружане, када су формиране, којој сврси служе и који су њихови задаци. да ли сведочимо поновном формирању јединице за специјалне операције (ЈСО) у оквиру БИА“, упитао је Стојановић.

Према његовим речима, смешно је и што „министар унутрашњих послова обилази своје припаднике у тржним центрима“.

„Сав тај игроказ говори о једном популизму, који је обојен патротизмом, а који треба да скрене пажњу прво са последица погубне политике власти, а с друге стране, да хомогенизује што шири слој грађана за предстојеће београдске и локалне изборе“, изјавио је Стојановић.

На питање колико је необично да припадници БИА шетају с дугим цевима по тржним центрима и са обележјима агенције, Понош каже:

„Откуд БИА наоружана јединица? Пре неколико месеци је обзнањено да она постоји. И то је за време Вулиновог мандата покренуто, он се хвали тиме. То је први пут да БИА има наоружану јединицу после ЈСО, јуче или прекјуче, била је премијера те јединице, у њу је дошао добар део људи из САЈ-а, и они су обучени људи за антитерористичка дејства… Ми смо мислили да ће они бити за специјална хапшења, а онда су изведени на улицу, да шетају с дугим цевима на улици. То је потпуно бесмислено“, оценио је Понош.

Према његовим речима, они нису улили поверење код грађана.

„Људи у црним униформама који шетају с дугим цевима је мало за нас културолошки шок. У Паризу сам недавно видео ту жандармерију и за мене је то био потпуно невероватно, тога није било у нашој земљи, и сада када их видимо, то изазива шок. У Лондону рецимо тога нема, њхови ‘бобији’ шетају без оружја и мислим да је тај културолошки модел ближи нама. Ово не улива поверење, већ нервозу и нелагоду. Проблеме које имамо не можемо на овај начин да решимо. Ово служи за нешто друго“, уверен је Понош.

Он појашњава да се „механизам функционисања тероризма није да неког убије, већ да изазове страх“.

„Ово на улици изазива страх, а режим користи на потпуно безуман начин. То ништа не говори о овим људима, они су професионалци, али их је неко злоупотребио, јер ова власт улива страх у људе и онда се појављује сила која враћа веру у живот и наду, и како рекосте – мир, стабилност, Вучић“, рекао је Понош.

Стојановић, говорећи о томе како треба да функционише тај део система, каже за Н1 да је ангажовању ових јединица требало да претходи информација која би указивала да је безбедност грађана угрожена.

„Ми смо дан раније имали састанак Савета за националну безбедност и одмах после састанка је уследило ангажовање специјалних јединица МУП-а. Логично је било да пре тога добијемо процене, оцене безбедносног сектора да је угрожена безбедност грађана, па да након тога уследи ова акција. Међутим, ангажовање ових јединица има једну другу сврху – да се покаже како државни органи мисле о безбедности грађана. А ово више улива неповерење и страх, а мање осећај безбедности“, казао је.

Направљена је, каже, инверзија.

„Не зна се ко је за шта задужен, не зна се редослед потеза, већ све зависи од воље једног човека коме падне да памет да ангажује те јединице. Без обзира на прописе и правила, овде прописе пише један човек“, изјавио је Стојановић.

Он је уверен да ће сличних потеза бити и у наредном периоду.

„И у месецима које долазе, а везано је за подизање падајућег рејтинга човека на власти, јер је он свестан да и спољна и унутрашња политика је катастрофална, неки дан је

Вучић признао да не жели више да разговара о Косову и Метохији јер су га лагали, варали и не знам шта му нису радили, а све ово време је водио сам политику према Косову без сагласности парламента и владе“, рекао је Стојановић.


Некадашњи директор Војно-безбедносне агенције Момир Стојановић каже и да „Србији не треба инаћење са међународном заједницом“.„Мени се чине да нама треба више такта, више мудрости, рад институција, не треба нам авантуризам једног човека јер нас је он 90-тих одвео знамо сви где“, рекао је.

Понош је рекао да говори поводом НАТО бомбардовања служе за „масирање домаће јавности да лакше прогута горку пилулу Косово у Савету Европе“.

„Тема Савета за националну безбедност требало је да буде ко је ‘Оскар’, а не ситуација у Москви“, додао је.

Нова драма у Москви! Наређена хитна евакуација! 700 људи бежи из болнице у којој леже рањени у нападу на Крокус сити хол

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА