Најновије

Нуклеарне ракете из Пољске и Румуније стижу у Москву за само неколико минута-Русија спрема одмазду!

Чињеница је да је, са становишта безбедности,Европска унија, исцрпљена кризама и лишена америчке потпоре, “сада у неизвесности”, пише немачки новинар Кристиан Ф. Трип.

Илустрација (Фото: kremlin.ru/ Правда)

ИНФ уговор се више не може спасити, пише Дојче веле. Хладни рат се враћа и за Европу ће постати још хладнији и опаснији него пре 30 година, верује аутор чланка. Истовремено, за ЕУ је питање распоређивања пројектила средњег и кратког домета на њеној територији одувек  било “питање живота и смрти “.

,,Зато немачки министар спољних послова Хеико Мас чини све могуће напоре како би сачувао споразуме између Русије и Сједињених Држава. Но, ИНФ живи своје последње дане, да га чак ни дипломатски дефибрилатор неће спасити. Ниједна страна није заинтересована за дијалог, јер овај билатерални споразум ограничава њихове одбрамбене способности у глобалној арени, посебно у контексту јачања Кине, која није ограничена никаквим обавезама”, тврди Кристиан Трип, који прећуткује руску иницијативу у Уједињеним нацијама.

Европа је, са становишта бебедности, “сада у неизвесности “, наставља ДВ, између осталог и зато што САД више нису “доброћудни хегемон Запада”.

Под Доналдом Трампом Америка је постала “непоуздан партнер “. Ситуацију погоршава и чињеница да је Европа већ дуго у кризи. Бреxит слаби и Велику Британију и ЕУ, а Француска је погођена унутрашњим политичким проблемима. А што се тиче безбедносне политике, Немачку многи сматрају “болесником Европе” у Унији.

Немачке власти планирају активније да расправљају о питањима контроле оружја, кибернетичких претњи и опасности од аутономних система наоружања у међународним телима.

,,То је похвално, али краткорочно, и неће допустити да се извучемо из стратешког застоја у којем су Европљани били четврт века након завршетка Хладног рата “, закључује аутор.

Огласио се и челник “Минхенске конференције безбедности”, који признаје да Русија не може, а да не буде забринута због америчких пројектила већ распоређених у Европи.

,,Амерички пројектили у Пољској и Румунији су алармантни за Руску Федерацију. Руски немири се не могу тако лако игнорисати”, рекао је Волфганг Ишингер у интервјуу за Hannoversche Allgemeine Zeitung.

,,Нова трка у наоружању већ је у току”, изјавио је председник Минхенске безбедносне конференције Волфганг Ишингер.

,,Уосталом, без обзира на уговор, пројектилима кратког и средњег домета се сви наоружавају, не само у Руској Федерацији и Сједињеним Државама. Ситуација је изузетно опасна и без одласка Сједињених Држава из ИНФ-а”, нагласио је немачки политичар, чиме сугерише да верује у америчке тврдње како “спорни” руски пројектил 9М729 крши уговор, иако руска војска и влада тврде супротно.

Ишингер верује да Москва на крају неће испунити захтеве Вашингтона и да неће уништити “спорне системе” како се Сједињене Државе не би повукле из уговора ИНФ.

,,Ако Американци дају Русима приступ својим противракетним одбрамбеним системима у Пољској и Румунији, а Москва, пак, покаже максималну транспарентност, тада се поверење може обновити. Међутим, већ сада би за то било потребно право чудо”, изјавио је председник Минхенске конференције безбедности.

Одговорност за ситуацију око уговора ИНФ Волфганг Ишингер подједнако ставља и на Руску Федерацију и на Сједињене Државе.

,,Москва није могла побити тврдње да њени нови системи не поткопавају Уговор ИНФ и да не представљају нуклеарну претњу Европи. У међувремену, пројектили које су САД поставиле у Пољској и Румунији могу, према Москви, за неколико минута, на пример, досећи Санкт Петербург. Руси су због тога узнемирени и њихов страх се не може тако лако игнорисати. Тешко је замислити шта ће урадити Вашингтон ако Русија, као и шездесетих година, постави ракете на Кубу”, рекао је на крају председник Минхенске безбедносне конференције.

НАТО мења фокус, Украјина им је пропала, сада нашли нову жртву. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: logicno. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Руска ракета “сатана”

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА