Најновије

Патријарх Порфирије позвао Албанце на дијалог: На КиМ има места за све

Опет и опет, вођени Христовом љубављу, позивамо на дијалог косовско-метохијске Албанце, јер као што на Косову и Метохији има места за све, увек и још увек има места дијалогу о животу људи на Косову и Метохији, поручио је Патријарх.

Поглавар Српске православне цркве Патријарх Порфирије данас је, на научном скупу "Косово и Метохија – историја и културно наслеђе", позвао косовске Албанце на дијалог јер, како је истакао, на Косову и Метохији има места за све.

"Сведоци смо различитих видова историјског ревизионизма. Али, овде се чак не ради о ревизионизму, када жртвама и злочинцима замене места. На делу су потпуно фиктивне, имагинарне конструкције о питању српских светиња. Опет и опет, вођени Христовом љубављу, позивамо на дијалог косовско-метохијске Албанце, јер као што на Косову и Метохији има места за све, увек и још увек има места дијалогу о животу људи на Косову и Метохији", истакао је Патријарх.

Како је навео, поштовање, заштита људских и посебно верских права представљају универзалну цивилизацијску вредност, јер та права припадају свима, а морају бити гарантована и српској цркви и њеном верном народу, односно, универзална људска и верска права и слободе не могу бити део статусних преговора и политичких споразума.

Епископ рашко-призренски Теодосије рекао је да је данас реткост да се види простор где Срби теже живе, а да истовремено постоји толико хришћанске наде и спремности да остану своји на своме, као што је то на Косову и Метохији.

"Гледамо та лица људи који долазе често са сузама у очима, дубоко осећајући да долазе у очев дом, у своју духовну постојбину, да би захватили од воде живе, која се излива обилно, из моштију наших светитеља и из сваког камена наших цркава. Они ту напајају своје душе утехом, подсећајући се ко су и шта су. Без наше цркве и без наших светиња и по Косову и Метохији и широм српских земаља, ми бисмо били једно племе без корена и будућности", изјавио је Епископ рашко-призренски.

Према његовим речима, наши људи који данас живе у изолованим енклавама истински су хероји нашег времена.

Једнодневни научни скуп организују Српска православна црква и Матица српска, а одржава се на Православном богословском факултету Универзитета у Београду.

Скупу, између осталих, присуствују и министарка културе Маја Гојковић и директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон.

Шеф српске делегације о чланству тзв. Косова у Савету Европе: Маневарски простор нам је сужен

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА