Најновије

КУРТИ ПОНОВО БРИЉИРА: За Европу и демократију добро што је Русија изашла, а "Косово" улази у СЕ

У Приштини се тврди да чланство у Савету Европе отвара пут тзв. Косову да тужи Србију, посебно за нестала лица.

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да је за Европу добро што је Русија изашла, а "Косово" улази у Савет Европе.

"Веома је добра вест за Европу, албански народ, али и за демократију што у овој геополитичкој и историјској ери Руска Федерација излази, а Kосово улази у Савет Европе", изјавио је Курти.

"То је једна врста велике захвалности и разумевања за наше грађане који се придружују овој угледној европској и светској институцији", рекао је Kурти, преносе албански медији у Приштини.

Говорећи о укидању динара на Косову и Метохији, Курти је додао да ту материју регулише тзв. Косовска централна банка.

"Kа чланству у Савету Европе води нас министарство спољних послова, а за питање евра као једине валуте на Kосову, задужена је Централна банка Kосова. Та институција је донела одлуку о новој уредби, у оквиру ње десетостепени тромесечни план транзиције. Подржаћемо овај план у оној мери у којој је тиче извршне власти", рекао је Kурти.

По тврдњи председника тзв. косовске владе, помоћ Србије грађанима на Косову није забрањена, већ она, кад стиже, мора бити конвертована у евре.

"Чак и у Лепосавићу, Звечану, Зубином Потоку и Северној Митровици, у локалима се плаћа у еврима. Да не заборавимо да постоји преко 33.000 банковних рачуна на које Срби добијају помоћ у еврима, а које им даје влада републике Kосово. Нећемо ми зауставити помоћ која им стиже из Србије, али ако дође у динарима, на Kосову их треба конвертовати у евре", рекао је Курти.

Чланство тзв. Косова у Савету Европе већ данима је, иначе, главна тема за албанске медије на КиМ.

Огласио се и председник владине комисије за нестале Андин Хоти који је у емисији "Инфо плус" на РТК изјавио да "чланство у Савету Европе отвара пут Косову да тужи Србију, посебно за нестала лица и за информације које траже, а не добијају из Србије".

По мишљењу Хотија, пуноправним чланством тзв. Косова у Савету Европе, комисија за нестале добија право да користи правне инстанце.

Председница тзв. Косова Вјоса Османи изашла је после позитивне оцене Доре Бакојани за пријем лажне државе у Савет Европе са тврдњом да формирање Заједнице српских општина није у овој фази услов за чланство Косова у Савет Европе.

Председник Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај изјавио је, преноси "Економија онлајн", да је чланство Косова у међународним организацијамa заслуга савезника, односно "њиховог јасног става да помогну у напретку Косова".

ПРИЗНАЊЕ НАПАДАЧА НА "КРОКУС СИТИ": Кренули смо у Кијев по награду

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА