Најновије

ЕУ дигла руке од дијалога Београда и Приштине: Лајчаку нови посао, а шта ће бити са Србима?

Специјални изасланик преузима дужност амбасадора, све мање шансе за већи резултат до јесени, а Запад не примењује никакав притисак да се реши ситуација која угрожава егзистенцију Срба.

Дијалог Београда и Приштине, који је дуже време на "леру", највероватније се неће ни убрзавати до јесени. У прилог томе иде и најава да ће специјални представник Европске уније Мирослав Лајчак отићи на нову функцију амбасадора ЕУ у Швајцарској.

Уз то, Брисел чекају избори у јуну, тако да се може очекивати да тек Лајчаков наследник, и то након летње паузе, можда помери ствари унапред.

Могуће је да ће Лајчак наредни период до летње паузе искористити да се макар дође до техничког договора око употребе динара на Косову и Метохији, мада је и то упитно јер Приштина не жели да одустане од укидања исплата у нашој валути, а Запад не примењује никакав притисак да се реши ситуација која угрожава егзистенцију Срба.

Лајчак је за специјалног изасланика ЕУ за дијалог изабран у априлу 2020. године, а његов мандат истиче крајем августа, па се од септембра пребацује на ново задужење у Швајцарску.

Није био претерано успешан у дијалогу, неколико пута је најављивао да је договор близу, али је све остало на протоколарним изјавама. Међу њима је било и неколико оних да Приштина према Бриселском споразуму из 2013. треба и мора да формира Заједницу српских општина, али се то није десило.

Да је ЕУ уочи избора које је чекају у овом тренутку дигла руке од преговора, што и одговара Приштини, наговестио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, после последње рунде разговора око динара, пре неколико дана у Бриселу.

"Ствари су тако једноставне, Европска унија или нема начин или не жели да се дође до решења, ту треће опције нема. У сваком случају, ми смо посвећени дијалогу, учинићемо све да дођемо до решења, са нашим експертима, да пробамо да омогућимо наставак рада Поштанске штедионице на Косову и Метохији и да наши људи могу слободно да примају и плате и пензије и социјална давања, и то је суштина нашег предлога. За нас компромис није лоша и ружна реч. Али с друге стране имате саговорника који очигледно жели, заједно са својим менторима, да намеће решења. Видећемо да ли ће то тако моћи", рекао је Петковић.

Исход после избора за Европски парламент

Истраживач Центра за европске политике Милош Павковић истакао је да и Београд и Приштина чекају политичке промене које потенцијално могу да се десе после избора у Европској унији и САД.

"Мирославу Лајчаку истиче мандат крајем августа, а почетком јуна нас очекују избори за Европски парламент, администрација у Бриселу се полако расформира и улази у кампању и технички мандат, њима су руке везане и неће желети и неће имати легитимитет да се баве великим питањима. Сходно томе и дијалог Београда и Приштине је на "стендбају" - рекао је Павковић, за "Косово онлајн".

ЈЕЗИВИ ГУБИЦИ УКРАЈИНСКЕ АРМИЈЕ: Прави пакао за 24 часа је мала реч

Извор: Рт.рс

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА