Најновије

ОДЛУКА ЦБК О УКИДАЊУ ДИНАРА НА КиМ ПОГОДИЛА ШКОЛЕ: Без ужине, грејања, плате и екскурзије

Упућујем јавни апел представницима ЕУ и амбасадорима земаља Квинте да уложе максимални труд и да својим понашањем и дипломатским активностима, у интересу наше деце, наставника и родитеља покушају да ову неразумну одлуку суспендују, наводи председник актива основних школа.

Директори основних школа на северу Косова одржали су састанак на коме су разматрали новонасталу ситуацију у образовним установама, а све после ступања на снагу одлуке Централне банке Косова да од 1. фебруара укине динар.

Председник актива основних школа Милорад Јовановић поручио је да је ситуација алармантна и да им је онемогућен нормалан рад и функционисање, те да ће ова одлука највише утицати на хигијену, храну и грејање у овим установама, али и спровођење тендера, исплата зарада наставном особљу, организовање и реализацију екскурзија и сл.

Он је навео да је ситуација алармантна, јер је једностраном одлуком Приштине о укидању платног промета динара директно је дошло до проблема који онемогућују несметан рад школа.

"Систем јавне набавке не функционише због смањеног прилива динара, а добављачи не желе да испоруче робу. То доводи до велике могућности да у школама дође до епидемија, јер нема средстава за одржавање хигијене, дезинфекције и дератизације школског простора које се отежано спроводе", казао је он.

У ери дигитализације и вештачке интелигенције, додаје Јовановић, ова неразумна уредба институција у Приштини враћа уназад, јер не могу да обезбеде креде и сунђере.

Јовановић је подвукао да се не ради само о деци српске националности, већ школе на северу похађају и друге мањине – Бошњаци, Роми, Египћани и други.

"Да ли је то прича да се тој деци онемогући да редовно похађају наставу која је уставом загарантована категорија? Вероватно да им је то циљ", закључује он.

Напомиње да се сусрећу са још много проблема, попут огрева, и додаје да долазе у ситуацију када крене грејна сезона школе бивају хладне.

"Да ли је циљ тих покушаја да се тој деци онемогућава да буду у топлом, него да се смрзавају? Опет кажем, вероватно је то циљ, да деца не буду у топлом простору и учионицама које су спремне за несметан рад у зимском периоду."

Он истиче да укидање динара директно утиче на активности школе.

"По плану рада основних школа у Србији, па тако и на КиМ, ми имамо обавезно извођење екскурзија, матура, излета, а све то радимо преко јавних набавки и све се плаћа у динарима. Како динара све мање има, родитељи не могу да своје рате исплате, па школа долази у проблеме и утуживање", каже Јовановић.

Један од проблема су и ђачке ужине које родитељи уплаћују деци, а сада, напомиње он, родитељи нису у ситуацији да те исте ужине уплате.

"Школа тиме улази у дуг према набављачима и долазимо до тога да тој деци треба и ужина у школи да се укине. Вероватно је то и циљ свих ових мера које се спроводе једнострано, без сагласности Србије, ЕУ и шире светске заједнице", истиче он.

У проблему су и надарена деца која се такмиче и представљају своје школе јер се укидањем динара њима не може обезбедити превоз и смештај.

Угрожени су сами наставници и остали запослени у школама јер не могу да подигну зарађен новац, већ су принуђени да иду у централну Србију.

"Упућујем јавни апел представницима ЕУ и амбасадорима земаља Квинте да уложе максимални труд и да својим понашањем и дипломатским активностима, у интересу наше деце, наставника и родитеља покушају да ову неразумну одлуку суспендују и омогуће право да нормално живимо и радимо на простору КиМ. Наше школе су аполитичне и зато у решавању свих проблема мирним дијалогом, очекујемо да сви они уложе напор и покажу добру вољу да се овај проблем реши у интересу наше деце", поручио је он.

ОТКРИВЕН ПАКЛЕНИ ПЛАН ЗАПАДА: Припрема јавност за директно укључење у сукоб с Русијом

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА