Најновије

НОВО ИСТРАЖИВАЊЕ: Србима и даље најближи Руси, а од лидера Путин. Следе Кина, Мађарска и Грчка. Бајден убедљиво последњи

За Србе нема дилеме, најпријатељскијом државом сматрају Русију и пре би гласали за Трампа него за Бајдена. "Срби и Руси браћа заувек", чувена је девиза која се потврдила и у истраживању које је за потребе РТ Балкан урадила Нова српска политичка мисао, а по којој највећи број грађана Србије, на питање коју државу сматрају најпријатељскијом, из топа кажу: Русија.

На узорку од 1.000 испитаника, на питање без понуђених одговора, сваки трећи, односно чак 30,2 одсто људи који су се изјаснили – изабрало је Русију као Србији најближу земљу. Следећи по популарности, са четири пута мањом учесталошћу јављали су се одговори: Кина (7 одсто), Мађарска (6,6 одсто) и Грчка (6,6 одсто).

"То је отприлике све од одговора што је било статистички релевантно, будући да су грађани у доста мањем проценту помињали неке друге земље. Земље СФРЈ које су добиле подршку од 2 одсто морали смо да групишемо јер се иначе не би ни пласирале. Румунија (1,6 осто) и Немачка (1,2 одсто) јављају се на нивоу статистичке грешке. Дакле, кад је реч о спонтаним асоцијацијама на пријатељске земље, за Србе постоји буквално само Русија, и у доста мањој мери, изједначене, Кина, Мађарска и Грчка", истиче координатор истраживања Ђорђе Вукадиновић.

Њега оваква доминација Русије у одређеном смислу и изненађује, с обзиром на упорну и прилично агресивну кампању која се води против Москве у великом делу јавности.

"Али, подршка Русији ипак није ни чудна с обзиром на традиционалне везе и односе, у смислу подршке и блискости која постоји између две земље", закључује Вукадиновић.

Врло сличан, али још уочљивији резултат у корист Русије добија се када се постави питање о државнику кога Срби највише цене.

Одговор је, укратко: Путин. Па неколико празних места, тек онда неко други.

"Питање кога Срби највише цене, такође је било отворено, односно испитаници су сами наводили име лидера. Путин је добио 33 одсто подршке, што је практично апсолутна већина у односу на све који су се изјаснили за некога. Двоструко више људи је наводило Путина него све остале лидере", наводи Вукадиновић, додајући да око 50 одсто испитаних није одговорило на ово питање.

Следећи на листи државника које Срби највише цене су очекивани – Орбан (5,4) и Си (4,6), који се крећу у оквиру бројки којима су испитаници подржали и њихове државе.

Међутим, иако на листи земаља које Срби сматрају пријатељским, од Америке нема ни трага, односно, како Вукадиновић каже "упркос чињеници да се симпатија за САД вуче по прашини", место међу најпопуларнијим лидерима добио је Доналд Трамп – са неупоредиво већом подршком од саме Америке, и његовог противкандидата Џозефа Бајдена.

"Погледамо ли одговоре на питање где смо понудили испитивачима листу лидера које треба да оцене, Путинова доминација је још видљивија и очигледнија, јер се види да га је готово 40 одсто анкетираних оценило највећом оценом и још 20 одсто му је дало четворку. Дакле, око 60 одсто испитаника Путину је дало одличну и врло добру оцену, а свега 9 одсто га је оценило оценом 'веома лош'", подвлачи Вукадиновић.

Амерички лидер Џозеф Бајден је народски речено, "обрнуо игрицу", јер је добио чак 62 одсто јединица, свега 0,2 одсто петица и 1,2 одсто четворки.

"На другом месту најцењенијих лидера је Си Ђинпинг, а трећи по популарности је Виктор Орбан. И кад је реч о просечним оценама које су добили лидери види се доминација ова три лидера по ставовима јавног мњења Србије. Путин је добио средњу оцену 3,86, Си 3,65, а Орбан 3,56", истиче Вукадиновић.

Лидер Белорусије Александар Лукашенко четврти је најпопуларнији државник по мишљењу Срба, а пети је бивши председник Америке Доналд Трамп.

"Трамп има око 29 одсто четворки и петица, а Бајден свега 1,4 одсто. Насупрот Бајденових 62 одсто јединица, Трамп их је добио само четрнаест одсто. И ту се још боље види за кога навија српско јавно мњење у америчком председничком дербију: да Срби гласају, Трамп би победио", закључује Вукадиновић, наводећи да је "јединичар" Бајден далеко мање популаран и од пензионерке Ангеле Меркел.

Још увек је живо сећање на немачку канцеларку, која је успела да у овом истраживању добије 4,4 одсто петица.

Након Путина, Сија, Орбана, Лукашенка и Трампа, Срби поприлично цене и турског лидера Реџепа Тајипа Ергогана, који је у овом истраживању извукао просечну оцену 2,58. Вукадиновић оцењује да, иако је он чак и у благом паду иако је био барабар са Орбаном, сада "стоји добро" и у Србији је популарнији од саме Турске.

Меркелова и француски председник Емануел Макрон налазе се у "доњем дому" ове листе, са просечном "довољном" оценом, док је Бајден чија је просечна оцена 1,34 за Србе чист "понављач".

ПОЈАВИО СЕ СНИМАК: Руски морнари до самог краја бранили брод који је поронуо (ВИДЕО)

Извор: РТ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА