Најновије

ДОДИК: Било би добро да Француска врати примат поштовању међународног права

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да би било добро да се Француска врати на простор Балкана и јасно укаже на потребу европских интеграција и покуша да врати примат поштовању међународног права.

Председник Српске је указао да се Француска, када је потписан Дејтонски споразум, на неки начин вратила у оквир односа са свима на простору Балкана, али да је очигледно да је мало изван процеса имплементације Дејтона и да је то препустила неким другим земљама.

„Било би добро да се са становишта објективности, а не неког навијачког процеса, Француска врати на тај простор и јасно укаже на потребу европских интеграција, али не само да слепо прати кршење владавине права и Дејтонског споразума, већ да покуша са свима на Балкану, па и са нама Србима, да врати примат поштовања међународног права“, рекао је Додик за РТРС.

Он је навео да није било правог разумевања Француске за све што се дешавало током распада Југославије, али да су политички представници Срба сада у позицији да разговарају са француским званичницима и покушају да их подсете на славне дане сарадње српског и француског народа.

Председник Српске, који борави у радној посети Француској, данас је у Паризу положио венце на споменик посвећен краљевима Петру Првом Карађорђевићу и краљу Александру Ујединитељу.

„Овај споменик је свакако доказ повезаности француског и српског народа који су заједно на крају 18. и почетком 19. века ширили револуције и процесе који су нам донели један сасвим други поредак, пре свега у Европи“, рекао је Додик.
Додик је захвалио Француској на том историјском процесу и нагласио да су Срби увек били на страни слободе и права.
„Неоправдано смо стављени сада у фокус неких криваца и то траје предуго. Не дозвољавају нам да се на неки начин отргнемо и кренемо даље. Али верујемо да можемо у времену које долази да објаснимо ту ситуацију и сами изградимо однос борбе за наша права“, рекао је Додик, пренео је Танјуг.

ЗЕЛЕНСКИ "ОБЕЛОДАНИО" ПЛАН: Нова контраофанзива и рушење Кримског моста

Извор: Спутникпортал.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА