Најновије

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА КИМ САОПШТИЛА БЕЗ УВИЈАЊА: Курти хапси и врши терор по налогу САД и ЕУ

Аљбин Kурти са својим специјалним полицијским јединицама пуки је извршилац хапшења Србина из Звечана Срећка Софронијевића, док су прави налогодавци и директно одговорни за његово притварање САД и ЕУ, који су овог и многе друге виђене Србе са севера Kосова и Метохије нагнали у Kуртијеву замку и његове казамате, саопштила је Канцеларија за КиМ.

Приштина терети Срећка Софронијевића за наводно кршење тзв. уставног поретка тзв. Kосова, само зато што је бранио свој дом када је Росу 13. октобра 2021. упала у Звечан и бацала сузавац на Србе и тада упуцала Срећка који је био животно угрожен, наводи се у саопштењу.

Срећко Софронијевић је, како се додаје, један од бројних Срба који су у претходном периоду на миран и демократски начин бранили своје право на живот, али сви они су постали жртве Kуртијеве србомрзачке политике. Док су они који су пуцали на Србе и српску децу слободни, Срећко Софронијевић, који је чувао своје дете, данас је у притвору.

Српски отпор Kуртијевом зулуму, истичу из Канцеларије за КиМ, довео је и до мирних протеста и барикада као израза вапаја српског народа да их међународна заједница чује.

"Да будемо сасвим прецизни, ЕУ и САД су 28. децембра 2022. године дали чврсте писане гаранције државном руководству Србије да неће бити хапшења нити прогона Срба са севера Kосова и Метохије због учешћа на мирним протестима и барикадама којима су само бранили свој кућни праг. У тачки четири поменутих гаранција се недвосмислено наводи: “Поздрављамо уверавања руководства Kосова који су потврдили да нема листи косовских Срба за хапшење или процесуирање због учешћа на мирним протестима/барикадама”. Управо због ових гаранција и речи коју су дале најмоћније државе света, председник Александар Вучић замолио је Србе са севера KиМ да барикаде повуку, што су они и учинили, невољно, али слушајући своју државу Србију и свог председника, али и тада упозоравајући читав свет да Приштина неће стати и да ће бити изложени бруталном прогону", подсећа се у саопштењу.

Од тог тренутка, како наводе, траје непрекинути терор и хапшења свих виђених Срба са севера Kосова и Метохије, док и Европска унија и САД немо посматрају овај прогон српског народа, правећи се невешти да се 28. децембар 2022. није догодио.

"Због њихових лажи, обмана и лицемерства, још једна честита српска глава налази се у Kуртијевом казамату, постајући жртвом не само Аљбина Kуртија, већ међународних сила које мисле да могу да се играју животима нашег народа у покрајини и да газе договоре и споразуме које су сами донели и гарантовали. Данас смо сведоци да гаранције и реч најмоћнијих земаља света падају пред силом и терором Приштине, а да права и правде за Србе на Kосову и Метохији нема", закључују из Канцеларије за КиМ.

Прочитајте ОВДЕ шта каже Дачић о борби Србије и Српске у УН и СЕ

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА