Најновије

Ускоро сви локални избори?!

У владајућој коалицији озбиљно се разматра опција да редовни локални избори буду одржани 2. јуна, кад и београдски, а расписивању избора претходила би измена Закона о локалним изборима, сазнаје Н1 из извора блиског врху власти.

Фото: Јутјуб

Како је објаснио извор Н1, врх власти је на корак од одлуке да прихвати захтев опозиције истакнут 3. априла да сви локални избори буду одржани у истом дану. То би се, додаје, омогућило изменом члана 35, тако што би избори могли да буду расписани најраније 150 уместо садашњих 120 дана.

Тиме би редовни локални избори у 88 градова и општина, међу којима је и 17 београдских општина, могли да буду одржани 2. јуна, истовремено кад и гласање за одборнике Скупштине града Београда.

Иначе, локални избори морају да буду расписани најкасније 45 дана пре дана одржавања, у овом случају до 18. априла, а услов за то је да посланици Народне скупштине претходно изгласају измене закона.

Подсетимо, један од лидера коалиције "Србија против насиља" Мирослав Алексић истакао је након другог састанка са представницима власти у Скупштини Србије да је могуће да сви локални избори буду одржани у истом дану тако што би био измењен члан 35 Закона о локалним изборима. Тиме би се, како је рекао Алексић, стекли услови да и остали локални избори буду 2. јуна, за када су већ расписани избори за одборнике београдског парламента.

Простор за могућност да и остали локални избори буду одржани истовремено са београдским оставила је и председница парламента Ана Брнабић, која је након трећег Колегијума представника власти и дела опозиције истакла да су београдски избори расписани у "најкаснијем могућем року", а да о томе када ће бити расписани остали локални избори "треба разговарати сада".

- Што се свих осталих локалних избора тиче, и даље нудим уколико желе да разговарамо о датуму одржавања тих избора, уколико не желе, они ће бити одржани кад им је време, у јулу или августу - поручила је тада Брнабић.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА