Најновије

Преломна вест! Израел одобрио напад на Иран! Војсци стигла тачна наређења: Офанзивна акција...

Израел је објавио да је израдио планове за напад на Ирана као одговор ваздушне ударе без преседана изведене протеклог викенда, наводи Дејли телеграф.

Британски лист наводи да су синоћ Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) објавиле да је ратни кабинет израелског премијера Бењамина Нетањахуа одобрио и "офанзивну и дефанзивну акцију" упркос упозорењима која стижу од западних лидера.

Нетањаху је, у међувремену, за данас поподне сазвао нови састанак ратног кабинета.

Наводи се да је Нетањаху одустао од хитне одмазде због иранског напада у суботу увече након што је амерички председник Џо Бајден затражио од њега да "пажљиво размисли" у вези са наредним потезом.

Дејли телеграф преноси да је Израел задржао право извођења удара на Иран "на начин и у време" када то буде сматрао за сходно.

Потом је из Израела Уједињеним нацијама поручено да је Иран "прешао све црвене линије" нападом изведеним током викенда.

Подсећа се да је Савет безбедности Уједињених нација (СБ УН) синоћ одржао хитан састанак на којем је, на захтев Израела, расправљано о иранском нападу.

Антонио Гутереш, генерални секретар УН, у обраћању СБ УН казао је да "регионални, а свакако и глобални мир и безбедност постају угроженији из сата у сат".

- Ниједан регион нити свет нису у стању да приуште себи још један рат - рекао је Гутереш.

У говору пред СБ УН Гилад Ердан, израелски амбасадор у Уједињеним нацијама, одбио је да искључи могућност покретања удара у знак одмазде због иранског напада.

- Ми смо окружени терористичким извршиоцима иза којих стоји Иран. Овим нападом су пређене све црвене линије и Израел задржава свако право да узврати - навео је Ердан.

Ирански амбасадор у УН је поручио да Техеран има "неодвојиво право да пропорционално одговори" уколико САД одлуче да се придруже било каквим израелским војним операцијама против Ирана.

Званичници Пентагона су раније објавили да је Иран испалио више од 100 балистичких ракета и стотине дронова и граната ка Израелу у суботу како би преплавили задацима његове системе противваздушне одбране.

ЗЕЛЕНСКИ ЈЕ ПРЕГАЗИО УКРАЈИНУ: Кијев је изгубио све што је имао

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА