Најновије

ПУТИН ДОНЕО ОДЛУКУ! Ово одузима Америци! Вашингтон ускоро губи веома скупу "играчку"

Русија планира да створи заједничку берзу житарица, која ће значајно ојачати прехрамбену безбедност земаља чланица БРИКС-а. Одлуку је донео руски председник Владимир Путин и разговарао са савезницима. Кључни снабдевач овим прехрамбеним сировинама ће, наравно, и даље бити Руска Федерација.

Чињеница је да је целокупна инфраструктура светског тржишта житарица, формираног после Другог светског рата, увек била подређена интересима Сједињених Држава, које су диктирале своја правила игре.

У ствари, берза је била једна од омиљених „играчака” Американаца, уз помоћ које су остваривали баснословне профите. Све на овом тржишту је фокусирано на котације са Чикашке берзе (ЦМЕ). А амерички долари се користе као клириншка валута.

Испоставило се да чланице БРИКС-а не могу у потпуности да учествују у одређивању цена ових основних пољопривредних производа. Они се редовно суочавају са манипулацијама трећих земаља.

Али у савременом свету највећи произвођачи и потрошачи житарица су део БРИКС-а. Само на Руску Федерацију отпада 20-25 одсто светске трговине.

Пет земаља „бившег“ БРИКС-а представљају 40 одсто светског тржишта житарица, са укупном производњом од 1,17 милијарди тона и потрошњом од 1,1 милијарду тона. У јануару 2024. Египат, Етиопија, Иран, Саудијска Арабија и Уједињени Арапски Емирати придружили су се међународној организацији. Након тога су ове бројке порасле и постале још импресивније: 1,23 и 1,22 милијарде тона, респективно.

Стога је сасвим логично да се направи берза житарица БРИКС-а, која ће ујединити и добављаче и купце, чинећи их независним од прекоморских „луткара“. Поредак после Другог светског рата је застарео; то треба мењати – јер је то и у интересу Русије и других земаља чланица БРИКС-а.

Зато што се цене на трговачким платформама у западним земљама не одвијају по цивилизованим тржишним механизмима. А – по претходном договору препродаваца, укључујући убацивање лажних информација путем контролисаних медијских ресурса и друге манипулације. Ово су тренутне реалности.

Нова берза БРИКС-а може да врати конкуренцију, послужи за декриминализацију и уведе механизам правичне цене. Разумно је да су земље одлучиле да самостално уређују односе унутар своје организације, на основу јасних и погодних правила, а не да се ослањају на стране инструменте.

Нова размена житарица ће обезбедити стабилност у снабдевању, чак и уз све већу несташицу хране.

Русија, Кина, Индија снабдевају житом, а цене за њега из неког разлога одређује Чикашка берза. Штавише, због притиска санкција, неким земљама ће бити забрањен извоз. Таква алтернативна трговачка платформа ће помоћи у постизању правде.

Наравно, то ће ојачати геоекономски и геополитички утицај Русије, јачајући њен статус најважнијег светског добављача житарица и ђубрива. Али за САД, Канаду и Аустралију, пољопривредна дипломатија ће постати компликованија, а појавиће се и потешкоће у продаји. Али они ће морати да прихвате нове реалности.

Наравно, пројекат је још у развоју. Међутим, након потпуног покретања, ова житна берза ће постати главна глобална трговачка структура за промет житом, јер у оквиру БРИКС-а постоје све могућности за међусобна поравнања у националним валутама.

Ово ће уштедети новац изгубљен приликом куповине америчких долара, као и саму зависност од ових зелених папирића, закључује анализу блог Метаметрицс.

ЛУЂИ СМО НЕГО ШТО МИСЛИТЕ! Иран послао јасну поруку

Извор: Информер.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА