Најновије

ДОДИК ПОРУЧИО: У ЕУ нећемо ни у баварским панталоницама, ни у каубојским чизмама

Председник Републике Српске Милорад Додик је то поручио министру транспорта и комуникација у Савету министара БиХ Едину Форти, као одговор на његов позив да се политичари у БиХ договоре о томе "ко вуче земљу напред, а ко назад".

Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је данас да БиХ у Европску унију неће ући ни у баварским панталоницама, ни у каубојским чизмамам већ, како је навео, "само ако суверено и демократски управљамо процесима и одлучујемо о себи".

Додик је то поручио министру транспорта и комуникација у Савету министара Едину Форти, као одговор на његов позив да се политичари у БиХ договоре о томе "ко вуче земљу напред, а ко назад".

Оценивши позив Форта "више него бесмисленим", Додик поручује да разуме, да Форто и њему слични имају потребу да потцењују сами себе, али "одлука да идемо ка ЕУ и да нас ЕУ поштује као партнера на том путу нема много везе са САД".

"Илустрације ради, у ЕУ нећемо ући ни у баварским панталоницама ни у Марфијевим каубојским чизмама. Ући ћемо само ако суверено и демократски управљамо процесима и одлучујемо о себи. Зато Форти препоручујем да се не бави бајкама, већ суштином од које зависи даљи капацитет нашег политичког односа: Желите ли да изађете из глуве собе у коју су вас Марфи и Шмит увалили 26. марта или не? Закључци Народне Скупштине Републике Српске су у том смислу јасни. И за мене, као демократу, обавезујући", поручио је Додик на друштвеној мрежи Икс.

Министру Форти је одговорио да се ту нема више у вези с чим договарати.

"Постоји само опција да се одредимо у вези с тим да ли желимо укључити или искључити сопствено право да одлучујемо у складу са демократским принципима", навео је Додик.

Истиче да је сваки резултат на путу ка ЕУ који је направљен, био резултат таквог одлучивања.

"Представници Срба, Бошњака и Хрвата су седили, радили, договарали се и ишли даље. Онда су неки, за рачун туђих геополитичких интереса, решили да искључе себе и да погазе демократију. Уместо да наставе да раде посао за који су изабрани, разумевајући легитимну жељу и свог, али и других народа у БиХ, они су из простора у којем се међусобно чујемо пристали да их Марфи и Шмит одведу у глуву собу", навео је Додик и истакао да је "ствар у вези с апелационим судом заправо врло јасна".
Додик истиче да Форто очито не мисли да Бањалука треба да буде домаћин апелационом суду, јер је, како претпоставља, она седиште институција Републике Српске.

"Мој став је да је лековито и добро за изградњу међусобног поверења у БиХ да што више заједничких институција своја седишта има на децентрализован начин. Такође, важно је што су нам министар иностраних послова у Савету министара Елмедин Конаковић несвесно, а Един Форто свесно обзнанили да 'САД имају своју агенду овде', уверавајући нас, ваљда, да у БиХ други могу имати своју агенду, а ми који у њој живимо и које бирају наши грађани то не можемо", поручио је Додик.

За њега, истиче председник Републике Српске, политику овде пре свега дефинишу и спроводе, српски, бошњачки и хрватски демократски представници.

"САД и друге државе имају амбасаде, које су добри гости када поштују нашу демократију и врло безобразни када мисле да имају право да одлучују уместо милиона грађана. За крај, чули смо и то да ће нам америчка администрација помоћи у вези с европским путем", навео је Додик.

УДАРНА ВЕСТ АУСТРИЈСКЕ ПОЛИЦИЈЕ! Открили да ли је на снимку мала Данка

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА