Најновије

ПАТРИЈАРХ ВАРТОЛОМЕЈ: И Источна и Западна Хришћанска Црква да убудуће заједно славе Васкрс!

Васељенски патријарх Вартоломеј позвао је данас све хришћане да заједно прослављају Васкрс. Патријарх је изразио наду да би договор о заједничком датуму могао бити постигнут већ следеће године, када ће Васкрс бити прослављен 20. априла и по грегоријанском и по јулијанском календару.

„Молимо Господа да Васкршња прослава следеће године 20. априла на оба календара неће бити само случајна појава, већ пре почетак јединственог датума за његово поштовање и од стране источне и западне хришћанске цркве”, поручио је Вартоломеј, преноси „Католик Калчер”.

Он је навео да је ова тежња посебно значајна, пошто се 2025. године обележава 1700. годишњица Првог васељенског сабора у Никеји, који је, између осталог, формулисао правила за одређивање датума Васкрса.

 „Међу његовим кључним расправама било је питање успостављања заједничког временског оквира за ускршње свечаности. Оптимисти смо јер постоји добра воља обе стране. Јер, заиста, одвојено славити јединствени догађај једног Васкрсења јединога Господа је скандал!”, поручио је васељенски патријарх.

Вартоломеј је већ раније рекао да ће договор о заједничком датуму Васкрса бити важна тема за припрему 1700. годишњице Никејског сабора.

Васкрс је ове године пао 31. марта по грегоријанском календару, а по јулијанском календару обележава се 5. маја, преноси Танјуг.

Прочитајте ОВДЕ интервју са протојерејом Старцевим који је често на првим линијама фронта са борцима армије РФ

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА