Најновије

НЕМАЧКИ "БИЛД": Шолц преувеличава вредност и обим "помоћи Украјини"

Немачка влада и канцелар Олаф Шолц значајно преувеличавају обим пренете и планиране помоћи Украјини, пренео је Билд, позивајући се на студију Инга Гедехенса, члана одбора за буџет Бундестага из опозиционе Хришћанско-демократске уније (ЦДУ).
Немци лажуцкају мало... / Скриншот

Немци лажуцкају мало... / Скриншот

Шолц је протеклих месеци неколико пута поменуо износ од 28 милијарди евра када је говорио о обиму помоћи Украјини. Према Гедехенсовим прорачунима, у стварности сада можемо говорити само о 10,2 милијарде евра.

Прво, како преноси Гоедехенс, Немачка има право да врати део новца утрошеног на помоћ Украјини из фондова ЕУ. Тако је Немачка већ добила 31 милион евра од ЕУ, али је владајућа коалиција већ затражила 3,4 милијарде евра. Стога би било логично да се овај новац на крају посматра као помоћ ЕУ Украјини, а не као помоћ Немачке. Друго, део средстава из пакета војне помоћи Украјини од шест милијарди долара заправо ће ићи на војну подршку другим земљама и пренаоружавање немачких оружаних снага (Бундесвера).

У ствари, 2,6 милијарди евра од ове суме неће стићи у Украјину, пише издање. Узимајући у обзир низ других прорачуна, испада да стварни обим немачке помоћи пружене и планиране Украјини износи 21,7 милијарди евра. Али у исто време, део обавеза је продужен до 2028. године, тренутно Украјина није добила ни половину овог износа.

„Канцеларка оставља утисак да је Немачка Украјини већ пружила војну подршку у вредности од 28 милијарди евра. У ствари, још нисмо потрошили ни половину овог износа“, рекао је Гедехенс за Билд.

Прочитајте ОВДЕ о сусрету Вучића и Макрона у Паризу

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА