Најновије

ДОДИК: НАТО је бомбардовао Србе, Српска никад неће прихватити чланство

О војним питањима се у Председништву одлучује консензусом, а консензус се по питању чланства у Алијанси не може постићи.

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да нема наметнуте БиХ и да она може бити само договорена, па тако нема ни наметнутог чланства у НАТО, јер је Република Српска страна која се пита и која на тако нешто никада неће пристати.

"Данас је веома јасно да није добродошао ни кандидатски статус у НАТО-у који муслимани-Бошњаци покушавају да излобирају, а поготово није могуће донети одлуку да се БиХ прикључи том савезу. То се неће десити на легалан начин", поручио је председник Српске.

На питање да прокоментарише апел Дениса Бећировић НАТО-у да упути позив БиХ за чланство и да се врати у војне базе у БиХ, Додик је у телефонској изјави Срни из Париза навео да је очигледно да је Бећировић склон разним злоупотребама, па и злоупотреби позиције бошњачког члана Председништва БиХ, јер он не представља БиХ ни у једном сегементу, већ је само један међу истима.

"Бећировић је острашећни муслимански, бошњачки лобиста који мисли да је само програм који он заговара у интересу БиХ и зато и прави лажне кованице да су готово сви грађани у БиХ за НАТО интеграције, што је обична лаж", нагласио је Додик.

Он је навео да званичне политике БиХ за придруживање НАТО-у нема, а да Српска неће гласати за тако нешто, нити ће се о томе изјашњавати.

"Ми смо јасни у свом одређењу и рекли смо да можемо да сарађујемо, а видимо да и НАТО злоупотребљава процесе сарадње тако да би и то могло да се замрзне, односно да се прекине било каква сарадња без обзира на њихове препотентне ставове", нагласио је Додик.

Он је навео да је Бећировић у Бриселу још једном злоупотребио и искористио своју позицију, те да се без разлога тамо "буса" да је нешто направио. Када се, међутим, прочита шта је рекао генерални секретар Алијансе Јенс Столтнеберг – види се да је јасно да то зависи од земље и одлуке коју она донесе.

"Ако је мислио на БиХ, а верујем да јесте, БиХ неће донети одлуку о чланству, нити ће прихватити кандидатуру за чланство у НАТО", поручио је Додик.

Он је оценио да би било крајње време да се спусте тензије у овако сложеној и веома ровитој ситуацији изазваној наметањима одлука Кристијана Шмита, што је и довело до потпуног раскола у владајућој структури на нивоу БиХ, тако да је веома сувишно "Бећировићево јуначење и показивање неких лажних мишића".

"Могу да разумем да је то његов став који се тиче позиције муслимана - Бошњака у БиХ, па чак делом и Хрвата, али то није став Републике Српске. Бећировић би требало да зна да се о војним питањима у Председништву одлучује консензусом, а тог консензуса нема, нити се може постићи. Као неко ко је једнак међу истима, јер су чланови Председништва једнаки, Бећировић би требало да уважава ту ситуацију и да је даље не компликује. Али, очигледно он је одлучио супротно, да увек нешто компликује и намеће", нагласио је Додик.

Председник Српске је рекао да "наравно да НАТО може свашта да уради, посебно након овога што призивају муслимани".

"Али, НАТО је бомбардовао Србе једном и никада нам више то не треба. Ми не можемо из тог разлога да прихватимо чланство и мислим да је то приципијелан и политички коректан став, имајући у виду да смо ми структура која се пита у БиХ у вези са војним савезима", истакао је Додик.

Он је нагласио да је Република Српска јасно рекла да је неутралност према било којем војном савезу њен став који стално заступа.

"Ово што ради Бећировић није добар посао ни за његову БиХ. Мислим да ћемо, кад се вратим из Париза, морати да седнемо и видимо како да редефинишемо рад комисија и било којег тела које сарађује са НАТО. Ако они мисле да могу да раде на основу лажног представљања Бећировића и да се тако понашају, онда то говори о њиховој ароганцији. Али, нашу сагласност за то питање неће добити никад“ закључио је Додик.

ВУЧИЋ ИСПРИЧАО ДА МУ СЕ ВУК ЈЕРЕМИЋ ЈАВИО ДА ПОМОГНЕ: Сад се огласила Народна странка са истином

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА