Најновије

ЕУ СТРАЖА СТИЖЕ НА ГРАНИЦЕ СРБИЈЕ: Озваничен споразум Фронтекса и МУП-а Србије! Приче о депоу за мигранте су... (ФОТО)

Европски комесар за миграције, унутрашња питања и грађанство, Димитрис Аврамопулос и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић парафирали су данас споразум између Србије и ЕУ о акцијама које спроводи европска агенција за граничну и обалску стражу Фронтекс. 

Димитрис Аврамопулос (Фото: Јутјуб)

Аврамопулос је рекао да ће то омогућити да Фронтекс у сарадњи са МУП- ом Србије спроводи граничне провере миграната и тиме се повећати безбедност спољних граница ЕУ.

Каже да то не подразумева да ће еворпска агенција за граничну и обаску стражу да предузме надлежност српске полицајце на границама, већ им пружити помоћ и подршку у безбедности на границима, а ЕУ ће на тај начин заштити своју спољну границу.

Европски комесар је подвукао да ће наставити да подржава Србију на њеном европском путу и додао да безвизни режим према Србији не сме бити угрожен.

- Србија је европска земља са сјајним људима и историјом и надам се да ће се ускоро и за Србију отворити врата ЕУ - рекао је европски комесар.

Споразум који су данас потписали европски комесар и министар Стефановић биће ускоро послат на ратификацију у српски парламент, а Аврамопулос каже да ће тим споразумом бити омогућено да Европска агенција за граничну и обалску стражу спроводи граничне контроле на територији Србије у сарадњи са српском граничном полицијом.

Истакао је да тај споразум није само од значаја за Србију, већ је битан за укупно управљање граничне безбедности на Западном Балкану и изразио наду да ће ЕУ и са осталим земљама у региону успоставити такав однос сарадње као што има са Србијом.

- Србија је држава која представља стабилан фактор у региону и може преузети водећу улогу у том процесу - подвукао је Аврамопулос.

Стефановић је захавалио европском комесару на подршци коју пружа Србији на њеном европском путу и истакао да је чврсто опредељење Србије улазак у ЕУ, те изразио наду да ће на данашњој конференцији у Београду о високо технолошком криминалу и информационој безбедности “Повежи се сигурно”, такође бити речи о томе шта Србији још може да уради на европском путу, али и шта ЕУ може да уради за Србију.

Подсетио је да се 2015. када је наступила мигрантска криза ЕУ према Србији понела као према држави чланици.

- Када је мигранска криза била на врхунцу, ЕУ је Србију посматрала као чланицу и са нама се борила да не осетимо терет мигрантске кризе. Комесар и сви други који су долазили трудили су се да пронађемо заједничко решење - подвукао је Стефановић.

Према његовим речима, држава чини све напоре да њени грађани буду безбедни, а како криминал не познаје границе, истакао је значај сарадње са земљама у региону, ЕУ и међународним организацијма, те истако да ће Србија наставити да буде “пожељан” партнер Интерполу и Европолу захваљујући вредном раду и стручњацима.

- За Србију је важно да учини све да њени грађни буду безбедни и да сарадњом са другим земљама омогућимо нашим људима да се у својој земљи осећају сигурно и да Србија буде сигурна земља - рекао је Стефановић новинарима.

Министар је истакао да ће споразум омогућити Србији да још боље заштити своје границе и грађане, али и да се лаше бори против организованог криминала, илегалних миграција…

- За нас је и важно да се регион удружује и да сви заједно тражимо решење за миграције, јер то питање још увек није решено, али и да сарађујемо како би ризици били што мањи - истакао је Стефановић.

Каже да је са еворпским комесаром разговарао и о организованом криминалу и потенцијалном тероризуму, те понудио помоћ Србије у борби против тих проблема данашњице, како би била препозната као вредан и частан партнер у тим борбама.

Комесар за избеглице Владимир Цуцић објаснио је да је Фронтекс већ присутан на границама Србије ка Бугарској и Македонији. 

Коментаришући данашње потписивање споразума између ЕУ и Србије о активностима које спроводи Европска агенција за граничну и обалску стражу, а који ће омогућити ангажовање тимова Фронтекса у Србији и контролисање граница на граничним прелазима заједно са припадницима српске граничне полиције, Цуцић каже да је то у обостраном интересу.

- Не верујем да ће се нешто драматично променити, јер ни ситуација није драматимчна - казао је он.

Говорећи о контрадикторним изјава о томе да ће Фронтекс стићи на наше границе или не, он објашњава да је то повезано са извештавањем неких медија о наводном прављењу „депоа“ миграната на Балкану, што није тачно.

Цуцић појашњава да је Србија само транзитна земља за мигранте, односно налазимо се на средини њиховог пута ка ЕУ, па самим тим они трајну у нашој земљи ни не остају.

Суштински, објашњава Цуцић, тај се проблем решава споразумом са оним земљама из којих мигранти долазе, али и јаким спољним границама Европе. Такве контроле су скупе и ни једна држава понаособ себи то не може приуштити, због чега се и сарађује са Фронтексом.

Немци траже одмах предају Косова, САД верује Вучићу и Тачију. Прочитајте ОВДЕ све о томе.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Александар Шешељ: Да ли Србија постаје паркинг за мигранте?

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА