Најновије

ЗАПАД ИМА ДА ГРИЗЕ БЕТОН: Путин у Кини 16. и 17. маја - а Лавров има поруку за евроатлантисте!

Председник Русије Владимир Путин боравиће у посети Кини 16. и 17. маја, на позив кинеског лидера Си Ђинпинга, саопштио је Кремљ.
Дуо победе

Дуо победе

"Председник Руске Федерације Владимир Путин боравиће у државној посети Народној Републици Кини од 16. до 17. маја 2024. године и то ће бити прво инострано путовање након ступања на дужност", наводи се у саопштењу.

Како се наводи, Путин ће у Кини посетити два града – Пекинг и Харбин, административни центар провинције Хеилонгђијанг, где ће учествовати на церемонији отварања осмог руско-кинеског ЕКСПО-а и четвртог руско-кинеског форума о међурегионалној сарадњи.

Такође, састаће се студентима и наставницима Харбинског политехничког универзитета.

Након састанка Путина и Си Ђинпинга, планирано је потписивање заједничке изјаве двојице лидера и низа билатералних докумената.

Осим тога, како се додаје, лидери Русије и Кине ће детаљно размотрити читав низ питања свеобухватног партнерства и стратешке интеракције, идентификовати кључне правце даљег развоја руско-кинеске практичне сарадње, а такође ће детаљно разменити мишљења о најхитнијим међународним и регионалним питањима.

Владимир Путин и Си Ђинпинг учествоваће и на свечаној вечери поводом обележавања 75 година од успостављања дипломатских односа и отварања Године културе Русије и Кине.

Програмом посете руског председника предвиђен је и његов састанак са премијером Државног савета Кине Ли Ћјангом, током којег се очекује разговор о питањима билатералне сарадње у трговинској, економској и хуманитарној сфери.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков раније је рекао да ће руски председник током предстојеће посете Кини говорити о темама глобалне и регионалне безбедности.

"И међународна и регионална безбедносна питања биће поменута и дотакнута на овај или онај начин", рекао је Песков одговарајући на питање да ли ће на дневном реду Путинове посете Кини бити питања контроле наоружања у светлу америчких активности у азијско-пацифичком региону.

Шта то поручује Лавров!?

Ми и наше колеге из Кине смо објективно заинтересовани да наставимо да будемо лидери када је реч о изградњи праведнијег светског поретка, рекао је данас министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

"Могу са сигурношћу да кажем да Москва и Пекинг, дуо Москве и Пекинга играју најважнију, уравнотежујућу улогу у светским пословима. И уверен сам да ће предстојећа посета руског председника Народној Републици Кини (16. и 17. маја) ојачати овај наш заједнички рад", рекао је Лавров током пленарног састанка Савета Федерације.

Ипак, како каже, Москва и Пекинг нису једини центри заинтересовани за реформу постојећег међународног система и изградњу мултиполарног света, те САД, како је објаснио, не "кажњавају" само Русију, већ све који се данас опредељују за самосталну политику, укључујући и Кину.

Прочитајте ОВДЕ шта Квинта каже о забрани уласка патријарху на Косово

Извор: Правда / РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА