Najnovije

ZAPAD IMA DA GRIZE BETON: Putin u Kini 16. i 17. maja - a Lavrov ima poruku za evroatlantiste!

Predsednik Rusije Vladimir Putin boraviće u poseti Kini 16. i 17. maja, na poziv kineskog lidera Si Đinpinga, saopštio je Kremlj.
Duo pobede

Duo pobede

"Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin boraviće u državnoj poseti Narodnoj Republici Kini od 16. do 17. maja 2024. godine i to će biti prvo inostrano putovanje nakon stupanja na dužnost", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, Putin će u Kini posetiti dva grada – Peking i Harbin, administrativni centar provincije Heilongđijang, gde će učestvovati na ceremoniji otvaranja osmog rusko-kineskog EKSPO-a i četvrtog rusko-kineskog foruma o međuregionalnoj saradnji.

Takođe, sastaće se studentima i nastavnicima Harbinskog politehničkog univerziteta.

Nakon sastanka Putina i Si Đinpinga, planirano je potpisivanje zajedničke izjave dvojice lidera i niza bilateralnih dokumenata.

Osim toga, kako se dodaje, lideri Rusije i Kine će detaljno razmotriti čitav niz pitanja sveobuhvatnog partnerstva i strateške interakcije, identifikovati ključne pravce daljeg razvoja rusko-kineske praktične saradnje, a takođe će detaljno razmeniti mišljenja o najhitnijim međunarodnim i regionalnim pitanjima.

Vladimir Putin i Si Đinping učestvovaće i na svečanoj večeri povodom obeležavanja 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa i otvaranja Godine kulture Rusije i Kine.

Programom posete ruskog predsednika predviđen je i njegov sastanak sa premijerom Državnog saveta Kine Li Ćjangom, tokom kojeg se očekuje razgovor o pitanjima bilateralne saradnje u trgovinskoj, ekonomskoj i humanitarnoj sferi.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije je rekao da će ruski predsednik tokom predstojeće posete Kini govoriti o temama globalne i regionalne bezbednosti.

"I međunarodna i regionalna bezbednosna pitanja biće pomenuta i dotaknuta na ovaj ili onaj način", rekao je Peskov odgovarajući na pitanje da li će na dnevnom redu Putinove posete Kini biti pitanja kontrole naoružanja u svetlu američkih aktivnosti u azijsko-pacifičkom regionu.

Šta to poručuje Lavrov!?

Mi i naše kolege iz Kine smo objektivno zainteresovani da nastavimo da budemo lideri kada je reč o izgradnji pravednijeg svetskog poretka, rekao je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

"Mogu sa sigurnošću da kažem da Moskva i Peking, duo Moskve i Pekinga igraju najvažniju, uravnotežujuću ulogu u svetskim poslovima. I uveren sam da će predstojeća poseta ruskog predsednika Narodnoj Republici Kini (16. i 17. maja) ojačati ovaj naš zajednički rad", rekao je Lavrov tokom plenarnog sastanka Saveta Federacije.

Ipak, kako kaže, Moskva i Peking nisu jedini centri zainteresovani za reformu postojećeg međunarodnog sistema i izgradnju multipolarnog sveta, te SAD, kako je objasnio, ne "kažnjavaju" samo Rusiju, već sve koji se danas opredeljuju za samostalnu politiku, uključujući i Kinu.

Pročitajte OVDE šta Kvinta kaže o zabrani ulaska patrijarhu na Kosovo

Izvor: Pravda / RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA