Најновије

ДОДИК: Резолуција показала да је Америка изгубила ауторитет, на сцену ступио мултиполарни свет

Некада велика империја света САД сада је сведена на трећину света, рекао је председник Републике Српске после срамног изгласавања резолуције о Сребреници.

Председник Републике Српске Милорад Додик оценио је да је на сцену ступио мултиполарни свет, а да ће у Уједињеним нацијама остати записан историјски говор председника Србије Александра Вучића.

"Показује успех напора који смо улагали сво време и разумевање неких земаља. За подршку резолуцији о Сребреници није било ни натполовичне већине", рекао је Додик за РТРС и додао да је јучерашњи дан био тежак.

Како је нагласио, по свим демократским начелима резолуција није усвојена. "Покушава да се прикаже да је то завршена прича. За нас није и то је пропало. Бошњачка политика је ишла на то да нанесе зло српском народу. Томе сведоче реакције које добијамо из Сарајева", истакао је Додик.

Како је подвукао, остварени резултат је показао да постоји веће разумевање за српски народ, преноси Срна.

"Ово треба да промени све, па и хашке пресуде. Геноцид је данас негирала Генерална скупштина УН кроз чињеницу да 109 земаља није било за резолуцију, а само 84 су биле за. Нису имали довољну већину међународне јавности и то је готово", закључио је Додик.

Додик је оценио да јучерашње гласање у Генералној скупштини УН показује пораз Сједињених Америчких Држава и да је некада велика империја сада сведена на трећину света и истакао да је резолуција највише штете донела БиХ.

"Ово говори о томе како је Америка изгубила ауторитет. Данас, и поред притисака, поједине земље нису пристале на уцене", истакао је Додик.

Указао је да су и већински муслиманске земље, и поред потребе за солидарношћу, изразиле забринутост и препознале намере због доношења резолуције без претходно оствареног консензуса.

"Овде су изгубили Немачка, САД, лажни високи представник и БиХ. БиХ нема спољну политику, Уставни суд, буџет али има лажног високог представника кога подржавају муслимани. Ово је нама ветар у леђа и потврда да смо на правој страни", истакао је Додик.

Додик је додао и да је једино решење након резолуције о Сребреници мирно раздруживање у БиХ, као и да ће анализа гласања у Генералној скупштини УН бити основа за будуће политичке потезе.

"Озбиљно ћемо се бавити анализом. Она ће бити основа за наше будуће политичке потезе", рекао је Додик.

Председник Српске је истакао да је Устав БиХ дефинисао како се доносе одлуке у БиХ, а да је све друго индивидуално.

"Они (политичко Сарајево) су изабрали да поступају мимо закона и устава", рекао је Додик.

Истакао је да су бошњачки политички представници показали нервозу и да ће морати да се науче на неки нови приступ у БиХ.

Црна Гора пожурила
Додик је нагласио да је премијер Мађарске Виктор Орбан велики пријатељ Српске, Србије и српског народа, што је показано у Генералној скупштини УН приликом гласања о резолуцији о Сребреници.

Председник РС је подсетио да је представник Црне Горе говорио на седници Генералне скупштине УН о поштовању Устава БиХ и упитао се зашто то није испоштовао до краја.

"Нису морали да гласају, а потрчали су да подрже документ", рекао је Додик.

Он је навео и да је највећи проблем Запада што све заснива на лажи и истакао да ће увек код себе имати списак земаља које су подржале и које нису подржале резолуцију о Сребреници.

"Тврдим да смо водили другачију политику да би овај списак био значајно другачији и неповољнији. Пре два месеца говорили су о имовини, а тада смо рекли да ћемо мењати наш статус", истакао је Додик.

Цвијановић: Свет ће бити затрпан оваквим резолуцијама
Српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да две трећине светске популације није подржало резолуцију о Сребреници у Генералној скупштини УН, што много говори.

"Чим имате оваква питања, а нисте постигли консензус, то говори о исходу резолуције. Већи је број оних земаља које нису подржале резолуцију ако узмете оне који су гласали против и који су били уздржани, него оних који су били за", истакла је Цвијановићева за РТРС, преноси Срна.

Према њеним речима, велики број земаља указао је на чињеницу да је резолуција дошла на начин да није било консензуса у држави која је упућује, због чега је, како је навела задовољна.

"Бројним писмима сам упозоравала да су прекршене уставне процедуре, да је прекршен Дејтонски споразум, да је резолуција припремана у тајности, да није прошла никакав институционални форум. Све су то ствари које су утицале на људе да размишљају шта се то крије иза резолуције", рекла је Цвијановићева.

Многе земље, наводи Цвијановићева, оспоравале су саме спонзоре резолуције, враћајући се кроз историју и указујући на страхоте које су прошли, а које су остале незабележене и које су препознале да су иницијатори резолуције они који су чинили страшне злочине, геноциде и масакре.

Цвијановићева је навела да број земаља које су подржале резолуцију није број коме су се надали ни спонзори ни коспонзори, а да су се три земље које су биле коспонзори повукле и нису уопште глесале за резолуцију.

То, сматра Цвијановићева, говори да су на сцени били страшни притисци.

"Кроз комуникацију коју имамо знамо да су 12 до 14 земаља биле под страшним притиском да морају да прихвате резолуцију. Те претње су ишле од тога да ће се обуставити одређени пројекти, финансирање од одређених међународних организација, до тога да ће им се ускратити подршка у многим тренутним важним питањима", истакла је Цвијановићева.

Она је напоменула да су многе земље схватиле да постоји неразумевање у земљи из које резолуција потиче, да постоји велики упитник да ли ће то довести до помирења, па до препознавања спонзора.

"А спонзори су они који су се оглушили на оно што се дешава у Гази, препознали су да ту постоји једна замка и свима сам им захвална", рекла је Цвијановићева.

Она је поновила да резолуција није иницијатива која долази из БиХ, већ из политичког дела БиХ, као и да није препозната као нешто што ће довести до помирења.

Цвијановићева је навела да је на све то упозоравала бројним писмима, јер је сматрала да је њена уставна обавеза да укаже да се резолуција припрема у тајности, иза кулиса, да се крила од институција и јавности.

"Ово није никаква победа оних из БиХ који су то промовисали. Ми знамо ко стоји иза тога - Немачка, Велика Британија и САД, али је Немачка била најистуренија и били су ту да припрете некоме", додала је Цвијановићева.

Оваква осетљива питања, истиче она, морају да прођу дебату на унутрашњем терену.

"Све жртве треба да посматрамо отворено и да никога не обезвређујемо, али овде ствари настоје да се исполитизују и да се нешто добије преко мишића", рекла је Цвијановићева.

Како је додала, сада ће свет бити затрпан оваквим резолуцијама.

ВЕЛИКИ ЧИШЋЕЊЕ УКРАЈИНСКИХ УПОРИШТА! Координисан напади руске војске уродили плодом (МАПА)

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА