Najnovije

DODIK: Rezolucija pokazala da je Amerika izgubila autoritet, na scenu stupio multipolarni svet

Nekada velika imperija sveta SAD sada je svedena na trećinu sveta, rekao je predsednik Republike Srpske posle sramnog izglasavanja rezolucije o Srebrenici.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da je na scenu stupio multipolarni svet, a da će u Ujedinjenim nacijama ostati zapisan istorijski govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Pokazuje uspeh napora koji smo ulagali svo vreme i razumevanje nekih zemalja. Za podršku rezoluciji o Srebrenici nije bilo ni natpolovične većine", rekao je Dodik za RTRS i dodao da je jučerašnji dan bio težak.

Kako je naglasio, po svim demokratskim načelima rezolucija nije usvojena. "Pokušava da se prikaže da je to završena priča. Za nas nije i to je propalo. Bošnjačka politika je išla na to da nanese zlo srpskom narodu. Tome svedoče reakcije koje dobijamo iz Sarajeva", istakao je Dodik.

Kako je podvukao, ostvareni rezultat je pokazao da postoji veće razumevanje za srpski narod, prenosi Srna.

"Ovo treba da promeni sve, pa i haške presude. Genocid je danas negirala Generalna skupština UN kroz činjenicu da 109 zemalja nije bilo za rezoluciju, a samo 84 su bile za. Nisu imali dovoljnu većinu međunarodne javnosti i to je gotovo", zaključio je Dodik.

Dodik je ocenio da jučerašnje glasanje u Generalnoj skupštini UN pokazuje poraz Sjedinjenih Američkih Država i da je nekada velika imperija sada svedena na trećinu sveta i istakao da je rezolucija najviše štete donela BiH.

"Ovo govori o tome kako je Amerika izgubila autoritet. Danas, i pored pritisaka, pojedine zemlje nisu pristale na ucene", istakao je Dodik.

Ukazao je da su i većinski muslimanske zemlje, i pored potrebe za solidarnošću, izrazile zabrinutost i prepoznale namere zbog donošenja rezolucije bez prethodno ostvarenog konsenzusa.

"Ovde su izgubili Nemačka, SAD, lažni visoki predstavnik i BiH. BiH nema spoljnu politiku, Ustavni sud, budžet ali ima lažnog visokog predstavnika koga podržavaju muslimani. Ovo je nama vetar u leđa i potvrda da smo na pravoj strani", istakao je Dodik.

Dodik je dodao i da je jedino rešenje nakon rezolucije o Srebrenici mirno razdruživanje u BiH, kao i da će analiza glasanja u Generalnoj skupštini UN biti osnova za buduće političke poteze.

"Ozbiljno ćemo se baviti analizom. Ona će biti osnova za naše buduće političke poteze", rekao je Dodik.

Predsednik Srpske je istakao da je Ustav BiH definisao kako se donose odluke u BiH, a da je sve drugo individualno.

"Oni (političko Sarajevo) su izabrali da postupaju mimo zakona i ustava", rekao je Dodik.

Istakao je da su bošnjački politički predstavnici pokazali nervozu i da će morati da se nauče na neki novi pristup u BiH.

Crna Gora požurila
Dodik je naglasio da je premijer Mađarske Viktor Orban veliki prijatelj Srpske, Srbije i srpskog naroda, što je pokazano u Generalnoj skupštini UN prilikom glasanja o rezoluciji o Srebrenici.

Predsednik RS je podsetio da je predstavnik Crne Gore govorio na sednici Generalne skupštine UN o poštovanju Ustava BiH i upitao se zašto to nije ispoštovao do kraja.

"Nisu morali da glasaju, a potrčali su da podrže dokument", rekao je Dodik.

On je naveo i da je najveći problem Zapada što sve zasniva na laži i istakao da će uvek kod sebe imati spisak zemalja koje su podržale i koje nisu podržale rezoluciju o Srebrenici.

"Tvrdim da smo vodili drugačiju politiku da bi ovaj spisak bio značajno drugačiji i nepovoljniji. Pre dva meseca govorili su o imovini, a tada smo rekli da ćemo menjati naš status", istakao je Dodik.

Cvijanović: Svet će biti zatrpan ovakvim rezolucijama
Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da dve trećine svetske populacije nije podržalo rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, što mnogo govori.

"Čim imate ovakva pitanja, a niste postigli konsenzus, to govori o ishodu rezolucije. Veći je broj onih zemalja koje nisu podržale rezoluciju ako uzmete one koji su glasali protiv i koji su bili uzdržani, nego onih koji su bili za", istakla je Cvijanovićeva za RTRS, prenosi Srna.

Prema njenim rečima, veliki broj zemalja ukazao je na činjenicu da je rezolucija došla na način da nije bilo konsenzusa u državi koja je upućuje, zbog čega je, kako je navela zadovoljna.

"Brojnim pismima sam upozoravala da su prekršene ustavne procedure, da je prekršen Dejtonski sporazum, da je rezolucija pripremana u tajnosti, da nije prošla nikakav institucionalni forum. Sve su to stvari koje su uticale na ljude da razmišljaju šta se to krije iza rezolucije", rekla je Cvijanovićeva.

Mnoge zemlje, navodi Cvijanovićeva, osporavale su same sponzore rezolucije, vraćajući se kroz istoriju i ukazujući na strahote koje su prošli, a koje su ostale nezabeležene i koje su prepoznale da su inicijatori rezolucije oni koji su činili strašne zločine, genocide i masakre.

Cvijanovićeva je navela da broj zemalja koje su podržale rezoluciju nije broj kome su se nadali ni sponzori ni kosponzori, a da su se tri zemlje koje su bile kosponzori povukle i nisu uopšte glesale za rezoluciju.

To, smatra Cvijanovićeva, govori da su na sceni bili strašni pritisci.

"Kroz komunikaciju koju imamo znamo da su 12 do 14 zemalja bile pod strašnim pritiskom da moraju da prihvate rezoluciju. Te pretnje su išle od toga da će se obustaviti određeni projekti, finansiranje od određenih međunarodnih organizacija, do toga da će im se uskratiti podrška u mnogim trenutnim važnim pitanjima", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da su mnoge zemlje shvatile da postoji nerazumevanje u zemlji iz koje rezolucija potiče, da postoji veliki upitnik da li će to dovesti do pomirenja, pa do prepoznavanja sponzora.

"A sponzori su oni koji su se oglušili na ono što se dešava u Gazi, prepoznali su da tu postoji jedna zamka i svima sam im zahvalna", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ponovila da rezolucija nije inicijativa koja dolazi iz BiH, već iz političkog dela BiH, kao i da nije prepoznata kao nešto što će dovesti do pomirenja.

Cvijanovićeva je navela da je na sve to upozoravala brojnim pismima, jer je smatrala da je njena ustavna obaveza da ukaže da se rezolucija priprema u tajnosti, iza kulisa, da se krila od institucija i javnosti.

"Ovo nije nikakva pobeda onih iz BiH koji su to promovisali. Mi znamo ko stoji iza toga - Nemačka, Velika Britanija i SAD, ali je Nemačka bila najisturenija i bili su tu da priprete nekome", dodala je Cvijanovićeva.

Ovakva osetljiva pitanja, ističe ona, moraju da prođu debatu na unutrašnjem terenu.

"Sve žrtve treba da posmatramo otvoreno i da nikoga ne obezvređujemo, ali ovde stvari nastoje da se ispolitizuju i da se nešto dobije preko mišića", rekla je Cvijanovićeva.

Kako je dodala, sada će svet biti zatrpan ovakvim rezolucijama.

VELIKI ČIŠĆENJE UKRAJINSKIH UPORIŠTA! Koordinisan napadi ruske vojske urodili plodom (MAPA)

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA