Најновије

"Вашингтон пост": Русија обесмислила америчку "паметну" муницију у Украјини

Кијев је престао да користи више типова пројектила америчке производње због успешности руских система за електронско ратовање, кажу украјински извори за амерички лист.

Многе врсте америчких пројектила који се ослањају на сателитско навођење показали су се неефикасним у руско-украјинском сукобу због руских система електронског ратовања, пише "Вашингтон пост".

Украјинске оружане снаге су стога морале да у потпуности престану да користе поједине врсте пројектила, наводи амерички лист. 

Међу пројектилима које су руски системи учинили бескорисним наводе се артиљеријске гранате са ГПС навођењем "екскалибур", ракете за вишецевне бацаче ХИМАРС и "једреће" бомбе са ЈДАМ системом за вођење.

САД су потпуно обуставиле испоруке "екскалибура" пре пола године, након што је Украјина известила да су оне постале неефикасне, рекли су за "Вашингтон пост" неименовани украјински званичници.

Лист наводи да је имао увид и у интерну процену Кијева, према којој је стопа успешности тих пројектила пала на само 10 одсто у року од неколико месеци.

"Технологија 'екскалибур' у постојећим верзијама изгубила је свој потенцијал", наводи се у документу и додаје да је сусрет са руским системима за ометање оспорило репутацију тих пројектила као оружја које увек погађа мету.

Систем ХИМАРС често се налазио на насловним странама након што је достављен Кијеву 2022, али следеће године "се све завршило: Руси су применили (системе за) електронски рат, онемогућили сателитске сигнале и ХИМАРС је постао потпуно неефикасан", пожалио се високи украјински војни званичник.

Због тога је Кијев морао да прибегне примени тих "веома скупих" пројектила против циљева нижег приоритета, додао је он.

Стопа успешности ЈДАМ система за вођење такође је значајно опала само неколико недеља након што су први пут достављени Кијеву у фебруару 2023, пошто је откривена њихова "неотпорност" на ометање, истиче се у украјинској процени.

Током тог периода, бомбе америчке производње машиле би мете за између 200 метара и 1,2 км, наводи се у извештају.

Украјински званичници рекли су за "Вашингтон пост" да је било тешко добити адаптиране верзије "неуспешног оружја" због "превише бирократије" у Вашингтону.

Међутим, у случају ЈДАМ система за вођење, произвођач је био у могућности да обезбеди прилагођену верзију и Кијев још увек користи то оружје, кажу извори.

Руски председник Владимир Путин је у суботу рекао да је Русија од ескалације сукоба повећала производњу опреме за електронско ратовање 15 пута.

Москва је у више наврата упозоравала да испоруке система наоружања Кијеву од стране САД и њених савезника неће спречити Русију у остваривању својих војних циљева, додајући да ће то само продужити борбе и да би могло повећати ризик од директне конфронтације између Русије и НАТО-а.

Према званичницима у Москви, снабдевање оружјем, размена обавештајних података и обука украјинских трупа значи да су западне нације већ постале де факто страна у сукобу.

РУСКА АРМИЈА ОСВОЈИЛА 60% ТЕРИТОРИЈЕ! Аналитичар БИЛД-а све признао

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА