Najnovije

"Vašington post": Rusija obesmislila američku "pametnu" municiju u Ukrajini

Kijev je prestao da koristi više tipova projektila američke proizvodnje zbog uspešnosti ruskih sistema za elektronsko ratovanje, kažu ukrajinski izvori za američki list.

Mnoge vrste američkih projektila koji se oslanjaju na satelitsko navođenje pokazali su se neefikasnim u rusko-ukrajinskom sukobu zbog ruskih sistema elektronskog ratovanja, piše "Vašington post".

Ukrajinske oružane snage su stoga morale da u potpunosti prestanu da koriste pojedine vrste projektila, navodi američki list. 

Među projektilima koje su ruski sistemi učinili beskorisnim navode se artiljerijske granate sa GPS navođenjem "ekskalibur", rakete za višecevne bacače HIMARS i "jedreće" bombe sa JDAM sistemom za vođenje.

SAD su potpuno obustavile isporuke "ekskalibura" pre pola godine, nakon što je Ukrajina izvestila da su one postale neefikasne, rekli su za "Vašington post" neimenovani ukrajinski zvaničnici.

List navodi da je imao uvid i u internu procenu Kijeva, prema kojoj je stopa uspešnosti tih projektila pala na samo 10 odsto u roku od nekoliko meseci.

"Tehnologija 'ekskalibur' u postojećim verzijama izgubila je svoj potencijal", navodi se u dokumentu i dodaje da je susret sa ruskim sistemima za ometanje osporilo reputaciju tih projektila kao oružja koje uvek pogađa metu.

Sistem HIMARS često se nalazio na naslovnim stranama nakon što je dostavljen Kijevu 2022, ali sledeće godine "se sve završilo: Rusi su primenili (sisteme za) elektronski rat, onemogućili satelitske signale i HIMARS je postao potpuno neefikasan", požalio se visoki ukrajinski vojni zvaničnik.

Zbog toga je Kijev morao da pribegne primeni tih "veoma skupih" projektila protiv ciljeva nižeg prioriteta, dodao je on.

Stopa uspešnosti JDAM sistema za vođenje takođe je značajno opala samo nekoliko nedelja nakon što su prvi put dostavljeni Kijevu u februaru 2023, pošto je otkrivena njihova "neotpornost" na ometanje, ističe se u ukrajinskoj proceni.

Tokom tog perioda, bombe američke proizvodnje mašile bi mete za između 200 metara i 1,2 km, navodi se u izveštaju.

Ukrajinski zvaničnici rekli su za "Vašington post" da je bilo teško dobiti adaptirane verzije "neuspešnog oružja" zbog "previše birokratije" u Vašingtonu.

Međutim, u slučaju JDAM sistema za vođenje, proizvođač je bio u mogućnosti da obezbedi prilagođenu verziju i Kijev još uvek koristi to oružje, kažu izvori.

Ruski predsednik Vladimir Putin je u subotu rekao da je Rusija od eskalacije sukoba povećala proizvodnju opreme za elektronsko ratovanje 15 puta.

Moskva je u više navrata upozoravala da isporuke sistema naoružanja Kijevu od strane SAD i njenih saveznika neće sprečiti Rusiju u ostvarivanju svojih vojnih ciljeva, dodajući da će to samo produžiti borbe i da bi moglo povećati rizik od direktne konfrontacije između Rusije i NATO-a.

Prema zvaničnicima u Moskvi, snabdevanje oružjem, razmena obaveštajnih podataka i obuka ukrajinskih trupa znači da su zapadne nacije već postale de fakto strana u sukobu.

RUSKA ARMIJA OSVOJILA 60% TERITORIJE! Analitičar BILD-a sve priznao

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA