Најновије

Вучић: Потценили су нас – рачунали су да ће тиме још једном показати да могу да победе Русију

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да је против Србије на седници Гененералне скупштине УН у Њујорку био цео колективни Запад. Истакао је да су Србију потценили, да су рачунали да је то рутински и да ће тиме још једном показати да могу да победе Русију.

"Ми смо се суочили са најтежом темом. Против нас је то било као савршена олуја, јер против нас је био комплетан колективни Запад, дакле ЕУ, плус ови што нису ЕУ а као да јесу, али су још јачи заштитници прекоокеанских интереса - Швајцарска, Норвешка, Сан Марино, Андора, Лихтенштајн и сви остали", рекао је Вучић гостујући на ТВ Прва.

Додао је да су ту против Србије били и Америка, Канада, као и Аустралија и Нови Зеланд.

"Имали сте коспонзоре које су најчешће приморавали, а неки су се и сами јавили, попут Чилеа, Руанде и неких других земаља, дакле са различитих континената. Швајцарски су хтели да кажу да је то cros-continent support, дакле да имају подршку одсвуда и да је то нормално и они су очекивали да ће то бити готово јединствено донета", рекао је Вучић.

Истакао је да је Запад очекивао да ће то бити готово једногласно донето.

Како је рекао, рачунали су да ако је Русија имала седам гласова, да бисмо ми евентуално могли да имамо осам гласова против и 20 до 25, да буде укупно до 35 или до 40 оних који су уздржани или против.

"Рачунали су да ће то бити рутински и да ће тиме још једном показати да могу да победе Русију. Поценили су нас и то је била наша велика срећа. Ми смо се томе у многоме посветили. Видели сте да сам безброј пута поновио и рекао да ће им бити много теже него што су мислили", нагласио је Вучић.

Додао је и да "смо у готово немогућим условима успели да урадимо оно што је било највише могуће за нашу земљу".
Он је навео и да је на гласању било ''два позитивна изненађења'', као и ''макар осам негативних'', и додао да је тако нешто било очекивано, пошто је притисак стално растао.

Захвалио се Кини и Белорусији што су гласале против усвајања.

''Ја неретко заборавим Белорусију да се захвалим, јер се то негде подразумева да буду с нама. Наравно, ту је и Москва, али посебно хвала Виктору Орбану, јер је показао да је премијер братске земље и народа. Хвала и великом броју арапских земаља'', рекао је председник.
Вучић је рекао да су многе велике земље вршиле притисак на друге земље да гласају за усвајање.

''Министри две најмоћније европске земље слали су поруке, нећу вам рећи како су утицали на одлуку, на пример, Украјине. Пет пута сам хтео у хотелској соби да плачем од муке. Један лидер велике европске земље је рекао да ће ми изаћи сусрет и гласати против'', рекао је председник, додајући да ''није тешко закључити'' о ком лидеру је реч.

Подсетимо, резолуција о геноциду у Сребреници добила је подршку 84 од 193 државе чланице. Против резолуције је било 19 држава, уздржано 68, док 22 земље уопште нису гласале.

Нећемо Црној Гори послати протестну ноту, више ме погодила Северна Македонија

Председник Србије осврнуо се на гласање Црне Горе и Северне Македоније у Генералној скупштини УН.

„Нећемо Црној Гори послати протестну ноту, иако су гласали за резолуцију, више ме је погодио однос Северне Македоније него Црне Горе, показало се да је Грчка имала више кичме него Северна Македонија“, рекао је Вучић.

Он је позвао све народе на Балкану да међусобно разговарају, а не, како је рекао, да носе папире Немцима или неком другом.
Навео је да не жели да умањи сребреничке жртве, али да не можемо да дозволимо да се Срби прогласе геноцидним народом.

Вучић је рекао да ће доћи на дневни ред и геноцид на совјетским народом.

„Питам се како ће објаснити да убијање 22 милиона људи није геноцид“, додао је он.

Харков не сме бити руски! Вашингтон повукао потез на који је Москва упозоравала! Е, сад ће сносити последице?!

Извор: Спутник.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА