Najnovije

Vučić: Potcenili su nas – računali su da će time još jednom pokazati da mogu da pobede Rusiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da je protiv Srbije na sednici Geneneralne skupštine UN u NJujorku bio ceo kolektivni Zapad. Istakao je da su Srbiju potcenili, da su računali da je to rutinski i da će time još jednom pokazati da mogu da pobede Rusiju.

"Mi smo se suočili sa najtežom temom. Protiv nas je to bilo kao savršena oluja, jer protiv nas je bio kompletan kolektivni Zapad, dakle EU, plus ovi što nisu EU a kao da jesu, ali su još jači zaštitnici prekookeanskih interesa - Švajcarska, Norveška, San Marino, Andora, Lihtenštajn i svi ostali", rekao je Vučić gostujući na TV Prva.

Dodao je da su tu protiv Srbije bili i Amerika, Kanada, kao i Australija i Novi Zeland.

"Imali ste kosponzore koje su najčešće primoravali, a neki su se i sami javili, poput Čilea, Ruande i nekih drugih zemalja, dakle sa različitih kontinenata. Švajcarski su hteli da kažu da je to cros-continent support, dakle da imaju podršku odsvuda i da je to normalno i oni su očekivali da će to biti gotovo jedinstveno doneta", rekao je Vučić.

Istakao je da je Zapad očekivao da će to biti gotovo jednoglasno doneto.

Kako je rekao, računali su da ako je Rusija imala sedam glasova, da bismo mi eventualno mogli da imamo osam glasova protiv i 20 do 25, da bude ukupno do 35 ili do 40 onih koji su uzdržani ili protiv.

"Računali su da će to biti rutinski i da će time još jednom pokazati da mogu da pobede Rusiju. Pocenili su nas i to je bila naša velika sreća. Mi smo se tome u mnogome posvetili. Videli ste da sam bezbroj puta ponovio i rekao da će im biti mnogo teže nego što su mislili", naglasio je Vučić.

Dodao je i da "smo u gotovo nemogućim uslovima uspeli da uradimo ono što je bilo najviše moguće za našu zemlju".
On je naveo i da je na glasanju bilo ''dva pozitivna iznenađenja'', kao i ''makar osam negativnih'', i dodao da je tako nešto bilo očekivano, pošto je pritisak stalno rastao.

Zahvalio se Kini i Belorusiji što su glasale protiv usvajanja.

''Ja neretko zaboravim Belorusiju da se zahvalim, jer se to negde podrazumeva da budu s nama. Naravno, tu je i Moskva, ali posebno hvala Viktoru Orbanu, jer je pokazao da je premijer bratske zemlje i naroda. Hvala i velikom broju arapskih zemalja'', rekao je predsednik.
Vučić je rekao da su mnoge velike zemlje vršile pritisak na druge zemlje da glasaju za usvajanje.

''Ministri dve najmoćnije evropske zemlje slali su poruke, neću vam reći kako su uticali na odluku, na primer, Ukrajine. Pet puta sam hteo u hotelskoj sobi da plačem od muke. Jedan lider velike evropske zemlje je rekao da će mi izaći susret i glasati protiv'', rekao je predsednik, dodajući da ''nije teško zaključiti'' o kom lideru je reč.

Podsetimo, rezolucija o genocidu u Srebrenici dobila je podršku 84 od 193 države članice. Protiv rezolucije je bilo 19 država, uzdržano 68, dok 22 zemlje uopšte nisu glasale.

Nećemo Crnoj Gori poslati protestnu notu, više me pogodila Severna Makedonija

Predsednik Srbije osvrnuo se na glasanje Crne Gore i Severne Makedonije u Generalnoj skupštini UN.

„Nećemo Crnoj Gori poslati protestnu notu, iako su glasali za rezoluciju, više me je pogodio odnos Severne Makedonije nego Crne Gore, pokazalo se da je Grčka imala više kičme nego Severna Makedonija“, rekao je Vučić.

On je pozvao sve narode na Balkanu da međusobno razgovaraju, a ne, kako je rekao, da nose papire Nemcima ili nekom drugom.
Naveo je da ne želi da umanji srebreničke žrtve, ali da ne možemo da dozvolimo da se Srbi proglase genocidnim narodom.

Vučić je rekao da će doći na dnevni red i genocid na sovjetskim narodom.

„Pitam se kako će objasniti da ubijanje 22 miliona ljudi nije genocid“, dodao je on.

Harkov ne sme biti ruski! Vašington povukao potez na koji je Moskva upozoravala! E, sad će snositi posledice?!

Izvor: Sputnik.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA