Најновије

Леонид Савин: Шта се крије иза отопљавања односа Саудијске Арабије и Ирака

Саудијска Арабија у последње време демонстрира јасну промену у спољној политици и отопљава односе са Багдадом, пише руски геополитичар Леонид Савин за сајт "Геополитика".

Постоји мишљење да спољна политика Ријада има "вишевекторску природу" и да покушава да у исто време задржи нормалне односе са САД.

Ипак, недавни догађаји показују да је приоритет лидера Саудијске Арабије, престолонаследника Мухамеда бин Салмана, регионална политика у контексту исламског света.

У првој половини маја 2024. године, амбасадор Саудијске Арабије у Багдаду Абдул Азиз Ел Шамари посетио је главно шиитско светилиште у граду Карбали. У пратњи амбасадора био је и гувернер Карбале, као и други званичници, који су говорили о "економској и политичкој интеграцији у свим областима."

Ниједан саудијски дипломата до сада није посетио шиитске светиње. У Карбали се налази гробница Хусеина ибн Алија, унука пророка Мухамеда и трећег имама шиитског ислама. Саудијска Арабија припада сунитској грани, и то у вехабијској интерпретацији, иако у источном делу земље постоји и значајна шиитска мањина.

Иначе, почетком 19. века, под првом саудијском државом, познатом као Емират Дирија, ово светилиште су опљачкали следбеници вехабијског огранка сунитског ислама.

На хиљаде цивила је убијено током овог напада. Важно је напоменути да вехабијски ислам одбацује светилишта и друга места ходочашћа, која, према вехабијама, спадају у категорију "бида", односно непожељне иновације.

Саудијска Арабија се од недавно званично одриче вехабијског наслеђа и признаје шиите, чему се Ријад раније противио.

Радикални елементи у Саудијској Арабији, који настављају да следе вехабијско учење, биће принуђени да се повинују званичној линији или изложени репресији.

Арапски извори ову иницијативу приписују престолонаследнику Мухамеду Салману, који води политику унапређења односа са суседима. Његов циљ је побољшање контаката са шиитским светом, што има озбиљне геополитичке последице.

Зашто је Ирак важан за Саудијску Арабију

Ирак је важан за Саудијску Арабију из неколико разлога. Најпре, Ријад жели да има суседа са значајним нивоом безбедности. Други разлог је жеља Ријада да оствари логистичку руту кроз Ирак и Турску, која је позната као "Суви канал" или "Пут развоја".

Ово је витални економски пројекат и за Ирак, где власти "позивају све да допринесу успеху овог пројекта, који представља везу између Истока и Запада."

Саудијска Арабија је још 2023. године изразила спремност да инвестира у Ирак, а неколико година раније та земља је Ираку обезбедила кредит у износу од 500 милиона долара. Њихово учешће у пројекту Сувог канала представља добру прилику за Саудијску Арабију.

Историјски односи између две земље су се погоршали због покушаја Ирака да преузме Кувајт 1990. године. Саудијска Арабија је подржала Ирак у Иранско-ирачком рату.  

После свргавања ирачког лидера Садама Хусеина 2003, САД нису одобравале повезивање сунита и шиита, које је подржавао Иран.

Премијер Ирака од 2006. до 2014. био је шиит. Сада можемо да говоримо о првим плодовима отопљавања у односима шиита и сунита. Значајно је да су секташки сукоби у Ираку недавно почели да јењавају.

Године 2023, уз посредовање Кине, Иран и Саудијска Арабија су обновили дипломатске односе. Измећу Ријада и Техерана је 2021. и 2022. године је одржано неколико рунди конструктивних састанака.

Саудијска Арабија има добре односе и са Русијом и Кином. За сада је мало вероватно да ће Ријад отворено изазвати Вашингтон, али то је потпуно непотребно.

Како закључује Савин, уколико не буде мешања споља, или државног удара иницираног из Вашингтона, Саудијска Арабија, која је чланица БРИКС-а, могла би да пређе на активно деловање у клубу мултиполарности.

Украјинска војска упала у замку! Гори фронт северно од реке Волчја, британски аналитичари све открили (ВИДЕО)

Извор: РТ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА