Најновије

ПРАВДА СПОРА ШЕСНАЕСТ ГОДИНА: Напокон одлука о земљи манастира Високи Дечани - Курти потврдио!

Влада тзв. Косова у Приштини наложила је данас Катастарској агенцији Косова да спроведе одлуку Уставног суда о земљи манастира Високи Дечани, скоро осам година након њеног доношења, потврдио је премијер локалних институција Аљбин Курти.

Он је то рекао на седници владе, међу првим тачкама, а говорећи о потенцијалном чланству "Косова" у Савет Европе.

Из манастира Високи Дечани, са друге стране, у кратком коментару за "КоССев" наводе да ће свој одговор дати тек када буду добили поседовни лист о власништву над 24 хектара земље на коју се односи пресуда Уставног суда.

Нешто мање од осам година је прошло од када је косовски Уставни суд након 16 година дугог судског процеса потврдио одлуку Врховног суда тзв. Косова о власништву манастира над овом имовином.

Иако одлука постоји и упркос бројним захтевима амбасадора земаља са Запада, СПЦ и Епархије, општина Дечани је до сада одбијала да земљу укњижи у катастар.

Представници власти, не само да нису захтевали од локалних да испуне своју обавезу, већ су чак јавно исказивали неслагање са истом, преиспитујући њен легитимитет, уз наводе да је "земљиште додељено манастиру за време Милошевићеве власти".

Међутим, приштински медији су прошле недеље, уз позивање на незваничне наводе, кренули да извештавају да је "косовска влада наводно пристала на примену пресуде", односно да очекује од локалне власти да то учини, јер је реч о "одлучујућем услову за апликацију Косова за чланство у Савету Европе на Парламентарној скупштини те институције у априлу", наводи Н1.

Из манастира Високи Дечани су, са друге стране, након медијских навода навели за "КоССев" да их нико из косовских институција није контактирао у вези са извршењем одлуке косовског Уставног суда Косова.

Нагласили су да од косовских институција очекују да коначно одраде свој део посла у складу са законом и упишу земљу у катастар, а манастиру издају уредан поседовни лист.

У међувремену су се оглашавали и поједини опозициони политичари са КиМ, уз наводе да је пријем тзв. Косова у Савет Европе посебно условљен поштовањем одлуке суда о манастиру.

Међутим, градоначелник Дечана је прошле недеље изјавио да остаје при свом старом ставу – наводећи да је он "познат јавности".

"Познат став" у вези са одлуком Уставног суда је да се он противио њеној примени. Годинама је у јавност је износио тешке речи, али и спроводио акције усмерене против манастира и братства Високих Дечана.

 

Ескобар: Тешка, али важна одлука о укњижавању земљишта Високих Дечана

Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар рекао је да је одлука владе "Косова" о укњижавању земљишта манастиру Високи Дечани веома тешка, али и важна.

"Желим да напоменем колико је данашња одлука важна за манастир. Била је то тешка, али неопходна одлука и захваљујемо се институцијама за сву сарадњу", рекао је Ескобар након састанка са председницом тзв. Косова Вјосом Османи у згради Председништва.

Манастиру 1946. одузето 700 хектара земље

Манастиру Високи Дечани је 1946. одузето 700 хектара земље. Држава Србија му је 1997. вратила 24 хектара, што заједно са двадесетак хектара, колико је манастир имао до тада – чини 55 хектара земље.

Враћених 24 хектара је редовно убележено у катастар, али их након 1999. локална власт не признаје. Иако манастир и даље користи ту земљу, општинске власти почињу да оспоравају власништво манастира над тих 24 хектара.

УНМИК је тада одлучио да Манастир настави да користи ово имање све до решавања спора на суду.

У  мају 2016, након 16 година спорења око власништва над манастирском земљом у општини Дечани, Уставни суд "Косова" донео је одлуку којом је потврдио претходну одлуку Врховног суда из 2012. о потврди власничког права манастира Високи Дечани над 24 хектара спорне земље.

Ипак, институције до данас одбијају да спроведу ту одлуку.

Прочитајте ОВДЕ са ким Миливојевић пореди Вучића

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА