Najnovije

PRAVDA SPORA ŠESNAEST GODINA: Napokon odluka o zemlji manastira Visoki Dečani - Kurti potvrdio!

Vlada tzv. Kosova u Prištini naložila je danas Katastarskoj agenciji Kosova da sprovede odluku Ustavnog suda o zemlji manastira Visoki Dečani, skoro osam godina nakon njenog donošenja, potvrdio je premijer lokalnih institucija Aljbin Kurti.

On je to rekao na sednici vlade, među prvim tačkama, a govoreći o potencijalnom članstvu "Kosova" u Savet Evrope.

Iz manastira Visoki Dečani, sa druge strane, u kratkom komentaru za "KoSSev" navode da će svoj odgovor dati tek kada budu dobili posedovni list o vlasništvu nad 24 hektara zemlje na koju se odnosi presuda Ustavnog suda.

Nešto manje od osam godina je prošlo od kada je kosovski Ustavni sud nakon 16 godina dugog sudskog procesa potvrdio odluku Vrhovnog suda tzv. Kosova o vlasništvu manastira nad ovom imovinom.

Iako odluka postoji i uprkos brojnim zahtevima ambasadora zemalja sa Zapada, SPC i Eparhije, opština Dečani je do sada odbijala da zemlju uknjiži u katastar.

Predstavnici vlasti, ne samo da nisu zahtevali od lokalnih da ispune svoju obavezu, već su čak javno iskazivali neslaganje sa istom, preispitujući njen legitimitet, uz navode da je "zemljište dodeljeno manastiru za vreme Miloševićeve vlasti".

Međutim, prištinski mediji su prošle nedelje, uz pozivanje na nezvanične navode, krenuli da izveštavaju da je "kosovska vlada navodno pristala na primenu presude", odnosno da očekuje od lokalne vlasti da to učini, jer je reč o "odlučujućem uslovu za aplikaciju Kosova za članstvo u Savetu Evrope na Parlamentarnoj skupštini te institucije u aprilu", navodi N1.

Iz manastira Visoki Dečani su, sa druge strane, nakon medijskih navoda naveli za "KoSSev" da ih niko iz kosovskih institucija nije kontaktirao u vezi sa izvršenjem odluke kosovskog Ustavnog suda Kosova.

Naglasili su da od kosovskih institucija očekuju da konačno odrade svoj deo posla u skladu sa zakonom i upišu zemlju u katastar, a manastiru izdaju uredan posedovni list.

U međuvremenu su se oglašavali i pojedini opozicioni političari sa KiM, uz navode da je prijem tzv. Kosova u Savet Evrope posebno uslovljen poštovanjem odluke suda o manastiru.

Međutim, gradonačelnik Dečana je prošle nedelje izjavio da ostaje pri svom starom stavu – navodeći da je on "poznat javnosti".

"Poznat stav" u vezi sa odlukom Ustavnog suda je da se on protivio njenoj primeni. Godinama je u javnost je iznosio teške reči, ali i sprovodio akcije usmerene protiv manastira i bratstva Visokih Dečana.

 

Eskobar: Teška, ali važna odluka o uknjižavanju zemljišta Visokih Dečana

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da je odluka vlade "Kosova" o uknjižavanju zemljišta manastiru Visoki Dečani veoma teška, ali i važna.

"Želim da napomenem koliko je današnja odluka važna za manastir. Bila je to teška, ali neophodna odluka i zahvaljujemo se institucijama za svu saradnju", rekao je Eskobar nakon sastanka sa predsednicom tzv. Kosova Vjosom Osmani u zgradi Predsedništva.

Manastiru 1946. oduzeto 700 hektara zemlje

Manastiru Visoki Dečani je 1946. oduzeto 700 hektara zemlje. Država Srbija mu je 1997. vratila 24 hektara, što zajedno sa dvadesetak hektara, koliko je manastir imao do tada – čini 55 hektara zemlje.

Vraćenih 24 hektara je redovno ubeleženo u katastar, ali ih nakon 1999. lokalna vlast ne priznaje. Iako manastir i dalje koristi tu zemlju, opštinske vlasti počinju da osporavaju vlasništvo manastira nad tih 24 hektara.

UNMIK je tada odlučio da Manastir nastavi da koristi ovo imanje sve do rešavanja spora na sudu.

U  maju 2016, nakon 16 godina sporenja oko vlasništva nad manastirskom zemljom u opštini Dečani, Ustavni sud "Kosova" doneo je odluku kojom je potvrdio prethodnu odluku Vrhovnog suda iz 2012. o potvrdi vlasničkog prava manastira Visoki Dečani nad 24 hektara sporne zemlje.

Ipak, institucije do danas odbijaju da sprovedu tu odluku.

Pročitajte OVDE sa kim Milivojević poredi Vučića

Izvor: RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA