Najnovije

GIK do sada proglasio četiri liste u Beogradu; deo opozicije izlazi i na lokalne izbore

Za učešće na beogradskim izborima prva je proglašena izborna lista "Aleksandar Vučić - Beograd sutra", a proglašene su još i liste "Ćale ovo je za tebe – Petar Đurić", kao i izborna lista "Ruska stranka – Srbi i Rusi braća zauvek".

Gradska izborna komisija do sada je proglasila četiri izborne liste za beogradske izbore koji će biti održani 2. juna, a učešće na njima su najavile i stranke opozicije koje će nastupati pod sloganom "Biram borbu", koje najavljuju da će izaći i na lokalne izbore koji su juče raspisani za 66 lokalnih samouprava i više gradskih opština.

Za učešće na beogradskim izborima prva je proglašena izborna lista "Aleksandar Vučić - Beograd sutra", koju čini 13 političkih partija i jedno udruženje građana, a proglašene su još i liste "Ćale ovo je za tebe – Petar Đurić", kao i izborna lista "Ruska stranka – Srbi i Rusi braća zauvek", koja će imati položaj nacionalne manjine.

Gradska izborna komisija proglasila je juče četvrtu izbornu listu Grupe građana "Za zeleni Beograd – Kad ako ne sad – Dr Dejan Žujović".

Pored beogradskih, na svim lokalnim izborima učestvovaće stranke opozicije okupljene pod sloganom "Biram Borbu" – Zeleno-levi front, Ekološki ustanak, Narodni pokret Srbije, Pokret slobodnih građana, Novo lice Srbije i Demokratska stranka.

Stranka slobode i pravde, Srbija centar, koalicija NADA i stranka Zajedno, najavile su da neće izaći na beogradske izbore, ali to ne važi i za ostale opštine i gradove.

U Novom Sadu stranke okupljene u koaliciji "Srbija protiv nasilja", koalicija NADA sa partnerima i pokret Bravo, stranke i udruženja levice i desnice usaglasile su stavove da je potrebno izaći na izbore u tom gradu, a kako su nedavno naveli u saopštenju, "izborni rezultati iz decembra ove dve koalicije u zbiru su bili bolji od Srpske napredne stranke u Novom Sadu, što je dovoljan pokazatelj da građani žele promene".

Lokalni front Valjevo, Zeleno-levi front, Demokratska stranka, Narodni pokret Srbije, Novo lice Srbije, ali i Novi DSS i Stranka slobode i pravde zajedno će izaći na lokalne izbore u Valjevu, dok će kao kandidata za gradonačelnika imati Ivana Manića, nastavnika engleskog jezika i pobednika 143. ciklusa popularne "Slagalice".

S druge strane, od opozicionih stranaka koje su odlučile da bojkotuju beogradske izbore, većina je izjavila da će odluke o izlasku na lokalu ostaviti svojim lokalnim odborima.

Gradski odbori Dosta je bilo doneli su odluku da će na beogradskim i novosadskim izborima nastupati samostalno na listi pod nazivom Saša Radulović - Dosta je bilo - Rešenje za promenu.

"U svim drugim opštinama i gradovima Srbije, naši odbori imaju slobodu da na izborima nastupaju u koalicijama koje smatraju najboljim za svoje lokalne sredine", navodi se u današnjem saopštenju Dosta je bilo.

Stranka Zajedno saopštila je ranije da je donela odluku da ne učestvuje na beogradskim kao ni na lokalnim izborima koji su zakazani za 2. jun.

Direktor kampanje pokreta "Kreni promeni" Savo Manojlović saopštio je nedavno da je taj pokret doneo odluku da 2. juna učestvuje na izborima u Beogradu. Na beogradske izbore će izaći samostalno, a odluku o eventualnom učešću na ostalim lokalnim izborima doneće naknadno. Potvrdio je i da će biti kandidat za gradonačelnika Beograda.

U međuvremenu je saopšteno da će samostalno nastupiti u Novom Sadu, gde im je kandidat za gradonačelnika advokat Danilo Babić, kao i u Sremskoj Mitrovici.

Podsetimo, predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić raspisala je juče izbore za 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave, istog dana kada se održavaju i beogradski.

Brnabićeva je izbore raspisala za odbornike skupština gradova i to u Valjevu, Vršcu, Zrenjaninu, Jagodini, Kikindi, Nišu, Novom Sadu, Pančevu, Požarevcu, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Subotici, Užicu i Čačku.

Izbori su raspisani i za 52 skupštine opština: Ada, Aleksinac, Alibunar, Apatin, Arilje, Bač, Bačka Palanka, Bačka Topola, Bački Petrovac, Bela Crkva, Beočin, Bečej, Boljevac, Bosilegrad, Bujanovac, Vrbas, Vrnjačka Banja, Gornji Milanovac, Žabalj, Žitište, Ivanjica, Inđija, Irig, Kanjiža, Kovačica, Kovin, Mali Iđoš, Nova Varoš, Nova Crnja, Novi Bečej, Novi Kneževac, Opovo, Odžaci, Pećinci, Plandište, Preševo, Raška, Ruma, Svilajnac, Svrljig, Senta, Sjenica, Srbobran, Sremski Karlovci, Stara Pazova, Surdulica, Temerin, Titel, Tutin, Čajetina, Čoka i Šid.

Šapić je raspisao izbore za odbornike u 17 gradskih opština - Čukarica, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad, Voždovac, Vračar, Zemun, Zvezdara, Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Sopot, Surčin.

U Nišu će biti održani izbori za odbornike pet opština u tom gradu - Medijana, Palilula, Crveni krst Pantelej i Niška banja.

U Skupštini Srbije 23. aprila poslanici su usvojili Izmene Zakona o lokalnim izborima, kojima je omogućeno da se svi lokalni izbori održe 2. juna, odnosno kojima su pomereni rokovi za raspisivanje i glasanje na lokalnim izborima.

Zakon predviđa da se odluka o raspisivanju lokalnih izbora donosi najranije 150 dana, najkasnije 45 dana pre isteka mandata odbornika, kao i da od dana raspisivanja lokalnih izbora do dana glasanja ne može da prođe manje od 30, a ni više od 60 dana.

U Beogradu za odbornike Skupštine Grada Beograda građani će glasati na 1.265 biračkih mesta.

Izbori se neće održavati u lokalnim samoupravama gde su održani 17. decembra prošle godine, a održani su, osim Beograda, u 10 gradova - Vranju, Kragujevcu, Kraljevu, Kruševcu, Leskovcu, Loznici, Novom Pazaru, Pirotu, Prokuplju, Smederevu i Šapcu kao i u 53 opštine.

GORI CELA UKRAJINA: Žestoki udarci ruske armije, razvaljivanje cele infrastrukture

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA