Најновије

СУДБИНА ТУЖБИ ЗА УРАНИЈУМСКЕ БОМБЕ: НАТО не може избећи одговорност

Имунитет који има НАТО не може да га ослободи одговорности за ратни злочин који је починио бомбардовањем Србије и Републике Српске муницијом са осиромашеним уранијумом, а грађани оболели од рака након што су непосредно били изложени дејству осиромашеног уранијума морају добити сатисфакцију, изјавио је адвокат Срђан Алексић.

Алексић, чија канцеларија заступа грађане Србије оболеле од малигних болести услед бомбардовања, навео је да су тужбе поднете и да је немогуће да било ко има имунитет од ратног злочина.

Он је изразио очекивање да ће до краја године добити прве пресуде и да је помак да се НАТО уопште изјаснио пред Вишим судом у Београду.

„Као странка у спору комуницирају са судом тако што су истакли да имају имунитет“, казао је Алексић.

Он је изразио уверење да ће прва пресуда бити позитивна и да ће оштећена страна добити обештећење, што ће бити мотив и другим оболелим у Србији, Републици Српској и широм региона да поднесу тужбе.

„Позитивна пресуда би значила да би сви који су силни и моћни, ако желе да остваре своје економске и политичке циљеве тако што бомбардују неку земљу која је самостална и независна као што су то урадили са СР Југославијом и Републиком Српском, били дужни да плате 10 пута већу штету него што је корист коју су имали од таквог акта насиља, агресије и рата који су водили“, рекао је Алексић.

Према његовим речима, само позитивна пресуда била би праведна, али и опомена моћницима да поштују међународно јавно право.

„Осиромашени уранијум који је бацан у Републици Српској и Србији остављен је на вечност. То је злочин против човечности и злочин против Бога“, казао је Алексић.

Он је навео да је анализама у Италији доказана узрочно-последична веза са деловањем осиромашеног уранијума код оболелих од рака у Србији, које заступа, додајући да се нада да ће добити узорке биопсије и крви или медицинску документацију од оболелих или породица преминулих из Републике Српске.

„До сада нисмо добили ниједан, а истина је да су и у Републици Српској бацане бомбе са осиромашеним уранијумом, да је велики број људи у Хаџићима, Хан Пијеску и свуда где је НАТО 1995. године употребио муницију са осиромашеним уранијумом оболео од канцера и преминуо и ми морамо да утврдимо ту узрочно-последичну везу“, указао је Алексић.

Он је за Срну навео да то може бити учињено само преко Института за нанотехнологију у Италији и истакао да је такав институт потребан цијелом Балкану.

„Морамо да радимо по моделу италијанског адвоката Анђела Тартаље, који је изборио правду за више стотина италијанских војника који су оболели на Космету. Ако је код њих у Италији Врховни суд потврдио тужбе, а код нас је катастрофа још већа, онда се морамо изборити за право и правду за наше грађане“, рекао је Алексић.

Он је нагласио да то што је НАТО бесомучно бомбардовао Србију 78 дана и на Републику Српску бацио више од две тоне осиромашеног уранијума, мора добити епилог на суду.

Алексић је напоменуо да је један број оболелих Албанаца са Косова и Метохије, који су желели да остану анонимни, доставио документацију његовој канцеларији, нагласивши да је у јужној српској покрајини ситуација катастрофална.

„НАТО је признао да је бацио две тоне муниције са осиромашеним уранијумом на југ Србије, а 13 тона на Косово и Метохију, а наши извори кажу да је тамо бачено 35 тона. Нико тамо не може да живи без последица. Велики број оболелих је и у Северној Македонији, Црној Гори, у областима на граници са Албанијом. Тема није лака. То је ратни злочин и НАТО мора да одговара“, истакао је Алексић, пренео је РТРС.

За 11 седмица бомбардовања СР Југославије, почевши од 24. марта 1999. године, извршено је 2.300 ваздушних удара на 995 објеката широм земље. НАТО је лансирао 1.300 крстарећих ракета, изручио 37.000 касетних бомби од којих је погинуло око 200, а рањено више стотина особа, а употребио је и забрањену муницију са осиромашеним уранијумом.

За 78 дана бомбардовања погинуло је између 1.200 и 2.500 људи, од којих 126 деце.

Извор: Спутњик 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА