Najnovije

SUDBINA TUŽBI ZA URANIJUMSKE BOMBE: NATO ne može izbeći odgovornost

Imunitet koji ima NATO ne može da ga oslobodi odgovornosti za ratni zločin koji je počinio bombardovanjem Srbije i Republike Srpske municijom sa osiromašenim uranijumom, a građani oboleli od raka nakon što su neposredno bili izloženi dejstvu osiromašenog uranijuma moraju dobiti satisfakciju, izjavio je advokat Srđan Aleksić.

Aleksić, čija kancelarija zastupa građane Srbije obolele od malignih bolesti usled bombardovanja, naveo je da su tužbe podnete i da je nemoguće da bilo ko ima imunitet od ratnog zločina.

On je izrazio očekivanje da će do kraja godine dobiti prve presude i da je pomak da se NATO uopšte izjasnio pred Višim sudom u Beogradu.

„Kao stranka u sporu komuniciraju sa sudom tako što su istakli da imaju imunitet“, kazao je Aleksić.

On je izrazio uverenje da će prva presuda biti pozitivna i da će oštećena strana dobiti obeštećenje, što će biti motiv i drugim obolelim u Srbiji, Republici Srpskoj i širom regiona da podnesu tužbe.

„Pozitivna presuda bi značila da bi svi koji su silni i moćni, ako žele da ostvare svoje ekonomske i političke ciljeve tako što bombarduju neku zemlju koja je samostalna i nezavisna kao što su to uradili sa SR Jugoslavijom i Republikom Srpskom, bili dužni da plate 10 puta veću štetu nego što je korist koju su imali od takvog akta nasilja, agresije i rata koji su vodili“, rekao je Aleksić.

Prema njegovim rečima, samo pozitivna presuda bila bi pravedna, ali i opomena moćnicima da poštuju međunarodno javno pravo.

„Osiromašeni uranijum koji je bacan u Republici Srpskoj i Srbiji ostavljen je na večnost. To je zločin protiv čovečnosti i zločin protiv Boga“, kazao je Aleksić.

On je naveo da je analizama u Italiji dokazana uzročno-posledična veza sa delovanjem osiromašenog uranijuma kod obolelih od raka u Srbiji, koje zastupa, dodajući da se nada da će dobiti uzorke biopsije i krvi ili medicinsku dokumentaciju od obolelih ili porodica preminulih iz Republike Srpske.

„Do sada nismo dobili nijedan, a istina je da su i u Republici Srpskoj bacane bombe sa osiromašenim uranijumom, da je veliki broj ljudi u Hadžićima, Han Pijesku i svuda gde je NATO 1995. godine upotrebio municiju sa osiromašenim uranijumom oboleo od kancera i preminuo i mi moramo da utvrdimo tu uzročno-posledičnu vezu“, ukazao je Aleksić.

On je za Srnu naveo da to može biti učinjeno samo preko Instituta za nanotehnologiju u Italiji i istakao da je takav institut potreban cijelom Balkanu.

„Moramo da radimo po modelu italijanskog advokata Anđela Tartalje, koji je izborio pravdu za više stotina italijanskih vojnika koji su oboleli na Kosmetu. Ako je kod njih u Italiji Vrhovni sud potvrdio tužbe, a kod nas je katastrofa još veća, onda se moramo izboriti za pravo i pravdu za naše građane“, rekao je Aleksić.

On je naglasio da to što je NATO besomučno bombardovao Srbiju 78 dana i na Republiku Srpsku bacio više od dve tone osiromašenog uranijuma, mora dobiti epilog na sudu.

Aleksić je napomenuo da je jedan broj obolelih Albanaca sa Kosova i Metohije, koji su želeli da ostanu anonimni, dostavio dokumentaciju njegovoj kancelariji, naglasivši da je u južnoj srpskoj pokrajini situacija katastrofalna.

„NATO je priznao da je bacio dve tone municije sa osiromašenim uranijumom na jug Srbije, a 13 tona na Kosovo i Metohiju, a naši izvori kažu da je tamo bačeno 35 tona. Niko tamo ne može da živi bez posledica. Veliki broj obolelih je i u Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori, u oblastima na granici sa Albanijom. Tema nije laka. To je ratni zločin i NATO mora da odgovara“, istakao je Aleksić, preneo je RTRS.

Za 11 sedmica bombardovanja SR Jugoslavije, počevši od 24. marta 1999. godine, izvršeno je 2.300 vazdušnih udara na 995 objekata širom zemlje. NATO je lansirao 1.300 krstarećih raketa, izručio 37.000 kasetnih bombi od kojih je poginulo oko 200, a ranjeno više stotina osoba, a upotrebio je i zabranjenu municiju sa osiromašenim uranijumom.

Za 78 dana bombardovanja poginulo je između 1.200 i 2.500 ljudi, od kojih 126 dece.

Izvor: Sputnjik 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA