Најновије

Шта је Борел сакрио хвалећи се независношћу ЕУ од руског гаса и нафте

Жозеп Борел је прикрио непријатну истину, хвалећи се независношћу ЕУ од руског горива. О томе је за руске медије говорио руски економиста, водећи експерт Фонда за националну енергетску безбедност, Игор Јушков.

Жозеп Борељ. Фото: mid.ru

Европска унија се за неколико месеци потпуно ослободила енергетске зависности од Русије, изјавио је високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност, Жозеп Борел.

Он је такође приметио, да је блок прошао кроз „изузетно тешку фазу” раста цена, али да је сада цена горива значајно пала. Оптимизам и радост у Бореловим речима су збуњујући, јер европске земље и даље зависе од руских залиха.

„Ово је веома лукава изјава, која треба да покаже да су европске власти велике, да су постигле успех. Тиме покушавају да ублаже напетост у европском друштву, јер су људи несрећни. Инфлација је висока, царине су порасле и остају огромне, индустрија се гаси, незапосленост расте. Трошкови субвенционисања борбе против енергетске кризе, достизале су цифре од трилиона евра у 2022. години“, изјавио је Јушков.

Од 10. августа забрањен је увоз руског угља, а од 5. децембра забрањена је испорука руске нафте морским путем. Залихе гаса су пале. С друге стране, остају цевоводне испоруке нафте Мађарској, Чешкој и Словачкој. Поред тога, Европа је повећала своју зависност од руског ЛНГ-а.

„Русија је на трећем месту после САД и Катара, по снабдевању ЕУ течним природним гасом. Због деиндустријализације, предузећа у ЕУ се затварају. Европа је прошле године смањила потрошњу гаса за 50-60 милијарди кубних метара, само зато што су се предузећа затворила или прешла на угаљ“, приметио је економиста.

Радовање европских званичника због таквих „резултата“ и „враћања на угаљ“, су јако јефтинии. Како је приметио Јушков, није Русија крива за поскупљење горива. Цене су биле високе и пре украјинског сукоба.

„Провели су целу зиму са ценама изнад хиљаду долара, за хиљаду кубних метара. За све желе да окриве нас. Прошле године су цене биле високе због суше. Хидроелектране нису радиле, ветрењаче нису радиле, многе нуклеарке нису радиле. Постојала је несташица. Биће нешто слично и ове године, а цена ће поново порасти”, резимирао је стручњак.

Напад тактичким нуклеарним оружјем на украјинске трупе код Запорожја као све реалнија могућност

Извор: Jutarnji.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА