Најновије

АДВОКАТИ О СЛУЧАЈЕВИМА ПРЕТЊИ ПРЕКО ТВИТЕРА: Вучић никада није дошао на суд да потврди да се уплашио

Срђан Ного, политичар који је јуче приведен због постојања сумње да је Твитеру упутио претње председнику Србије Александру Вучићу и народном посланику Српске напредне странке Владимиру Ђукановићу, до суботе ће бити у притвору, када ће бити пребачен у Посебно тужилаштво за високотехнолошки криминал (ПТВТК), које је и иницирало поступак против овог бившег народног посланика и некадашњег високо позиционираног функционера Српског покрета Двери, каже за Данас Ногов бранилац Марко Пушица.

Фото: Јутјуб

– Твитови су од пре два дана, колико сам видео Срђан је цитирао наводе из филмског дела Дарка Бајића „Балканска правила“ и то ставио у контекст политичке полемике са Владимиром Ђукановићем. Задржавање је одређено јуче, а истиче у суботу, када ће бити спроведен у ПТВТК, додаје Ногов адвокат.

Ного је јуче, подсетимо, у одговору Владимиру Ђукановићу који је написао да сви који се радују мобилизације председника Русије Владимира Путина су луди, упутио низ увреда овом напредњаку, упутио неколико увреда, поручивши му да „губитак пара, функција и моћи води право у затвор или на Теразије“.

У низу твитова је написао и да они који се залажу за пројекат Отворени Балкан треба да знају да „тада овде важе балканска правила, те да ни Вучић, ни Ђукановић „не треба да забораве да викну „Живела Србија“ кад их буду стрељали“.

„П.С. Добра је вест нема вешања, лоша вест је биће стрељања“, наставио је Ного, поделивши у твиту и сцену из филма „Балканска правила“ у којој „Пуковник“, ког тумачи Слободан Ћустић, „Министру“ чију улогу игра Никола Којо, каже „Превише си се ти залетео. Има овде још хиљаду људи који живе поред твог трбуха. Ти би да се бавиш политиком да господариш (…) И не заборави када те буду стрељали да викнеш Живела Србија!“.

– Што се нас као бранилаца тиче имамо уједначен став у погледу оптужбе – у питању је чисто политичка оптужба, гоњење за вербални деликт које нас враћа у прошла времена када је непријатељска пропаганда била модус операнди обрачуна са политичким неистомишљеницима, наводи Пушица додавши да се Ногу ово дешава четврти пут.

Напомиње да ни у једном четири процеса није доказано да је овај политичар починио кривично дело које му се стављало на терет, што показује, сматра овај адвокат, да се ради о политичком прогону и злоупотреби тужилатшва у полтичке сврхе.

– Шта ће сутра бити видећемо, надамо се да ће бити укинуто задржавње и да ћемо у редовном поступку доказивати да нема обележја кривичног дела које му се ставља на терет. У пракси се показало да су људи имали доста проблема због политичке критике, многи су завршавали у притвору, и имали после још неке веће проблеме и надамо се да то неће бити у овом случају. Знајући Срђана он неће одустати од политичке борбе и политичког рада, поручује Пушица.

Додаје да и сама генеза поступања овог Тужилаштва у процесу против Нога, показује да у Србији постоји нека врста тајне полиције која, како каже, вреднује, цени и прати дешавања на друштвеним мрежама и онда то преображава у кривични прогон.

– На нивоу феномена, није мали удео кривичног дела угрожавање сигурности у укупнох суми кривичних дела у Србији. Када се погледа колико је поступака ово Тужилаштво због овог кривичног дела покренуло, велики је број тих поступак аи све је у суштини политичка критика на друђтвеним мрежама. То је потпуна хипокризија правосуђа, каже Пушица.

Адвокат Александар Оленик до сада је имао три слична случаја, у којима је био бранилац оних којима се на терет стављала претња Александру Вучићу. У јавности је најпознатији онај у ком се Шапчанки Александри Јанковић Аранитовић на терет стављало да је претила председнику Александру Вучићу.

Она је у јануару 2020. године први пут осуђења на шест месеци због наводних претњи, али је онда у јулу исте године Апелациони суд предмет вратио на поновно поступање јер није доказано да је њен твит изазвао осећај угрожености код Вучића, да би онда судија Јелена Шкулић опет осудила ову Шапчанку на исту казну иако ни у поновљеном поступку није саслушан председник Србије о осећају угрожености, писао је раније ЦИНС.

На крају је Јанковић Аранитовић у априлу прошле године ослобођења оптужби одлуком Апелационог суда у Београду, уз оцену суда да њен твит не представља претњу, већ испољавање мржње на вулгаран, морбидан и увредљив начин који би се евентуално могао подвести под кривично дело увреде.

Он сматра да и у случају Срђана Нога не постоји правни основ за кажњавање притвором, као и у ранијим случајевима са којима је имао додира.

Попут Пушице и Оленик, иначе и народни посланик у актуелном сазиву Народне Скупштине Србије, сматра да послењих пар година постоји пракса тужилаштва да за сваку изјаву на друштвеним мрежама која је усмерена против Александра Вучића, покреће поступак и предлаже притвор, као и да је жалосно је што је суд сваки пут и одредио притвор по оваквим захтевима тужилаштва.

– Имао сам неколико случајева сличних овом Ноговом и у сваком је после притвора дошло до ослобађајуће пресуде и сада се воде поступци око висине накнаде штете. Суштински, није довољно само да је у питању претња да би дошло до извршења кривичног дела угрожавања сигурности, већ је прво потребно да се онај коме се прети и стварно уплаши а затим и да та претња има све законом одређене елементе, као што су: озбиљност, фокусираност као и постојање реалне могућности извршења, наводи Оленик за Данас.

Напомиње да у свим досадашњим поступцима Александар Вучић није показао нити је рекао да се уплашио и то „зато што тужилаштво није имало храбрости да га позове на суд и да га то пита“.

Оленик поручује да са великом сигурношћу може да тврди да је у питању злоупотреба судста и тужилаштва у политичке сврхе, а како би се међу грађанима ширио страх.

– Вучић је схватио да друштвене мреже не може да контролише али да може свима да покаже да ако га критикују на мрежама, могу да очекују притвор. Иначе, без обзира на износ накнаде штете коју суд досуди због неоснованог хапшења, нико не може да вам у потпуности накнади штету због притварања, подвлачи Оленик.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА