Најновије

ЕМИЛ ВЛАЈКИ: Моје прогнозе за геостратешка и геополитичка (горућа) догађања код нас и у свијету

Пише: Емил Влајки

Своје студенте подстичем да „предвиде“ догађаје и њихов ток без познавања текућих информација. То је могуће познавајући формалну и дијалектичку логику те Хегелову филозофију хисторије која се базира на тоталитету и његовом духу (уствари, моју интерпретацију исте). У стратешким прогнозама се углавном не варам; то ми се десило пар пута, али нисам био узео у обзир све интервенирајуће варијабле посебно оне везане за глупост оних који воде неку земљу/народ.

Може изгледати апсурдно, али посљедња споменута варијабла је везана за људе који су надпросјечно интелигентни, рођени су за политику, а праве такве грешке које би мало тко правио. Ево два примјера.

Милошевић је заказао предсједничке изборе седам мјесеци прије рока, али је Запад рачунао да би се то могло десити, сјајно се за то припремио (види мој текст о обојеним револуцијама), и Милошевић је у нејасним околностима сишао са власти након првог круга избора. У затвору сам га упитао зашто је урадио такву глупост. Професоре, рекао је, након НАТО агресије, све сам урадио да Србија што прије оздрави. Постала је велико градилиште, инфлација је заустављена, корупција такођер, увео сам драконске мјере против ње, лијекови су били бесплатни, итд. Мислио сам , да ће народ то цијенити. Подцијенио је Запад  и вреће с доларима које су из Вошингтона стизале у Србију и којима су се плаћале политичке елите, медији, „хуманитарне организације“; сви који су у Србији имали утјецаја на народ.

Други примјер је на извјестан начин сличан. Вучић, дошавши на власт, стао је иза два Бриселска споразума и давао Албанцима на КиМ све што је требало да праве државу, а Србија није ништа добила за узврат. Да, али Вучић је мислио да ће се формирати ЗСО, држава у држави, нешто као Република Српска, у којој ће Срби бити господари. Међутим, подцијенио је преварантски Запад. Коначно је схватио да од тога суштински неће бити ништа (уствари, бит ће нешто – амерички ЗСО од 4 опћине?).

А сада, пар прогноза и констатација за разумијевање међународних односа.

-Универзална људска права која је Запад промовирао, вриједе само за доминантне цивилизације и народе; уствари, то су првенствено етичка начела Запада, и не могу бити универзално прихваћена.

-Унутар кршћанства, православље је хуманије од протестантизма и католицизма.

-Западна економија је увијек била империјалистички инструмент у односу на остале цивилизације и народе.  

-Настављају се кохезиони процеси исламског свијета у свјетску заједницу ислама (ума).

-Јужна Америка ће и даље остати бек-јард САД-а.

-Израел vs  Палестинци/арапске земље, хиљадугодишњи рат.

-БРИКС: озбиљна алтернатива доминацији Запада. Требат ће времена. Кина ће, уколико изглади своје однос са Индијом, вјеројатно, преузети водећу улогу

-Украјина: стогодишњи рат. САД желе да потпуно исцрпе Русију те док не погине и посљедњи Украјинац, овај прокси рат ће се водити са лажним мировним периодима. Ако Путин не остане довољно дуго на власти, онда ова моја прогноза постаје упитна.

Руси ће стално побјеђивати, а никада неће добити рат.

-Америка ће и даље форсирати силу као окосницу међународног права.

-Западна Европа ће изгубити сваку самосталност и стопит ће се са циљевима англосаксонске (САД, В.Б., Канада, Аустралија) политике. 

-Космет: Бит ће задуго у Абанским рукама. Међутим, сјевер Косова до Ибра (писао у неколико наврата), изгледа, да ће постати амерички протекторат. Неће бити Албанаца, комуникација са ужом Србијом бит ће нормализирана. С друге стране, то ће бити стјециште злочиначког просперитета и гријеха, Елдорадо зла. Она нељудска творевина, Задруга, могла би бити безазлено новорођенче у односу на ситуацију у протекторату.

-Шетачи и Вучић. Шетачи су (не)свјесне масе предвођене пронатовском опозицијом. Вучић се заинатио и неће да пређе неке црвене линије: неће да дозволи Приштини да уђе у међународне институције, неће да потпише њемачко-француски план, и неће да наметне санкције Русији. Запад, због тога, хоће да га скине преко ове обојене револуције, али се Вучић не да. Како сада ствари стоје (у овом часу, недостатак способнијег лидера), док је Вучића, уза све његове недостатке, бит ће и Србије. Не дај Боже да опозиција дође на власт.

Против Вучића су не само Запад и опозиција – тврди се да је он слуга Запада, а овај хоће да га руши -, већ и паметне особе типа А. Павић. Ако је, на примјер, овај аналитичар добронамјеран, онда је, што се овога тиче, у овом часу, конкретно и хисторијски неодговоран према Србији.

-Нитко не може спријечити стварање велике Албаније.

-Република Српска: У државотворном смислу те ријечи, трајат ће док траје и Додик. Без њега нема државотворне Републике Српске.

ПРИМЈЕДБА: Фројд је говорио о два базична људска инстинкта: порив за самоодржањем и порив за самоуништењем.

Више текстова Емила Влајкија прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА