Najnovije

EMIL VLAJKI: Moje prognoze za geostrateška i geopolitička (goruća) događanja kod nas i u svijetu

Piše: Emil Vlajki

Svoje studente podstičem da „predvide“ događaje i njihov tok bez poznavanja tekućih informacija. To je moguće poznavajući formalnu i dijalektičku logiku te Hegelovu filozofiju historije koja se bazira na totalitetu i njegovom duhu (ustvari, moju interpretaciju iste). U strateškim prognozama se uglavnom ne varam; to mi se desilo par puta, ali nisam bio uzeo u obzir sve intervenirajuće varijable posebno one vezane za glupost onih koji vode neku zemlju/narod.

Može izgledati apsurdno, ali posljednja spomenuta varijabla je vezana za ljude koji su nadprosječno inteligentni, rođeni su za politiku, a prave takve greške koje bi malo tko pravio. Evo dva primjera.

Milošević je zakazao predsjedničke izbore sedam mjeseci prije roka, ali je Zapad računao da bi se to moglo desiti, sjajno se za to pripremio (vidi moj tekst o obojenim revolucijama), i Milošević je u nejasnim okolnostima sišao sa vlasti nakon prvog kruga izbora. U zatvoru sam ga upitao zašto je uradio takvu glupost. Profesore, rekao je, nakon NATO agresije, sve sam uradio da Srbija što prije ozdravi. Postala je veliko gradilište, inflacija je zaustavljena, korupcija također, uveo sam drakonske mjere protiv nje, lijekovi su bili besplatni, itd. Mislio sam , da će narod to cijeniti. Podcijenio je Zapad  i vreće s dolarima koje su iz Vošingtona stizale u Srbiju i kojima su se plaćale političke elite, mediji, „humanitarne organizacije“; svi koji su u Srbiji imali utjecaja na narod.

Drugi primjer je na izvjestan način sličan. Vučić, došavši na vlast, stao je iza dva Briselska sporazuma i davao Albancima na KiM sve što je trebalo da prave državu, a Srbija nije ništa dobila za uzvrat. Da, ali Vučić je mislio da će se formirati ZSO, država u državi, nešto kao Republika Srpska, u kojoj će Srbi biti gospodari. Međutim, podcijenio je prevarantski Zapad. Konačno je shvatio da od toga suštinski neće biti ništa (ustvari, bit će nešto – američki ZSO od 4 općine?).

A sada, par prognoza i konstatacija za razumijevanje međunarodnih odnosa.

-Univerzalna ljudska prava koja je Zapad promovirao, vrijede samo za dominantne civilizacije i narode; ustvari, to su prvenstveno etička načela Zapada, i ne mogu biti univerzalno prihvaćena.

-Unutar kršćanstva, pravoslavlje je humanije od protestantizma i katolicizma.

-Zapadna ekonomija je uvijek bila imperijalistički instrument u odnosu na ostale civilizacije i narode.  

-Nastavljaju se kohezioni procesi islamskog svijeta u svjetsku zajednicu islama (uma).

-Južna Amerika će i dalje ostati bek-jard SAD-a.

-Izrael vs  Palestinci/arapske zemlje, hiljadugodišnji rat.

-BRIKS: ozbiljna alternativa dominaciji Zapada. Trebat će vremena. Kina će, ukoliko izgladi svoje odnos sa Indijom, vjerojatno, preuzeti vodeću ulogu

-Ukrajina: stogodišnji rat. SAD žele da potpuno iscrpe Rusiju te dok ne pogine i posljednji Ukrajinac, ovaj proksi rat će se voditi sa lažnim mirovnim periodima. Ako Putin ne ostane dovoljno dugo na vlasti, onda ova moja prognoza postaje upitna.

Rusi će stalno pobjeđivati, a nikada neće dobiti rat.

-Amerika će i dalje forsirati silu kao okosnicu međunarodnog prava.

-Zapadna Evropa će izgubiti svaku samostalnost i stopit će se sa ciljevima anglosaksonske (SAD, V.B., Kanada, Australija) politike. 

-Kosmet: Bit će zadugo u Abanskim rukama. Međutim, sjever Kosova do Ibra (pisao u nekoliko navrata), izgleda, da će postati američki protektorat. Neće biti Albanaca, komunikacija sa užom Srbijom bit će normalizirana. S druge strane, to će biti stjecište zločinačkog prosperiteta i grijeha, Eldorado zla. Ona neljudska tvorevina, Zadruga, mogla bi biti bezazleno novorođenče u odnosu na situaciju u protektoratu.

-Šetači i Vučić. Šetači su (ne)svjesne mase predvođene pronatovskom opozicijom. Vučić se zainatio i neće da pređe neke crvene linije: neće da dozvoli Prištini da uđe u međunarodne institucije, neće da potpiše njemačko-francuski plan, i neće da nametne sankcije Rusiji. Zapad, zbog toga, hoće da ga skine preko ove obojene revolucije, ali se Vučić ne da. Kako sada stvari stoje (u ovom času, nedostatak sposobnijeg lidera), dok je Vučića, uza sve njegove nedostatke, bit će i Srbije. Ne daj Bože da opozicija dođe na vlast.

Protiv Vučića su ne samo Zapad i opozicija – tvrdi se da je on sluga Zapada, a ovaj hoće da ga ruši -, već i pametne osobe tipa A. Pavić. Ako je, na primjer, ovaj analitičar dobronamjeran, onda je, što se ovoga tiče, u ovom času, konkretno i historijski neodgovoran prema Srbiji.

-Nitko ne može spriječiti stvaranje velike Albanije.

-Republika Srpska: U državotvornom smislu te riječi, trajat će dok traje i Dodik. Bez njega nema državotvorne Republike Srpske.

PRIMJEDBA: Frojd je govorio o dva bazična ljudska instinkta: poriv za samoodržanjem i poriv za samouništenjem.

Više tekstova Emila Vlajkija pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA