Најновије

Eмил Влајки: „Демократски колонијализам" оптужује Додика

“Una mattina mi son svegliato. 
O bella ciao, bella ciao, bella ciao ciao ciao. 
Una mattina mi son svegliato.
 E ho trovato l'invasor…”.

Пише: Емил Влајки

„Демократски колонијализам“ је оксиморон, нешто што је неспојиво као на примјер „дрвено жељезо“. Човјек би рекао да такве апсурдне ствари не постоје. Сватко тко тако мисли, дебело би се преварио.

Узмимо БиХ. То је типична колонијална земља. Све главне институције су колонијалне: Уставни суд, Тужилаштво и суд БиХ, измишљени Савјет за имплементацију мира, накарадна форма антисрпског репресивног права, такозвана Бонска овлаштења, трупе НАТО-а које су ту да осигурају проведбу оваквог колонијализма и, наравно, колонијални управник зван „високи представник“ који има двије карактеристике: мора да дјелује антисрпски, а у корист Бошњака који би управљали унитарном „грађанском“ државом зато јер их је највише, а на бази принципа: један човјек, један глас.

А тко истински управља колонијалном БиХ, тко је колонизатор? – демократски Запад. И тако добивамо кованицу „демократски колонијализам“.

Додиков гријех је у томе што жели да очува самосталнос Републике Српске и њену имовину. Позива  се на Дејтон и на међународно право тврдећи да „туриста“ Шмит није легално изабран као високи представник и да стога нема право да било што ради у БиХ на политичком плану.

Сходно томе, Српска је изгласала закон гдје се неће спроводити Шмитове одлуке на њеној територији као ни одлуке Уставног суда БиХ. Додик, међутим, као да не схваћа да је Шмит легални експонент Запада, колонијални управник, и да је као такав у овом новом хладно-врућем рату гдје међународно право више не постоји, легалан и легитиман. Да ствар буде јаснија, већина становника БиХ (Хрвати и Бошњаци који поново везују ратне заставе као 1991. године) га прихваћају као високог представника. Зато је то што Додик ради „законски“ кажњиво. Ево укратко, „демократско-колонијалне“ оптужнице против њега:

- Тужилаштво БиХ предложило је у оптужници против предсједника Републике Српске Милорада Додика мјеру забране обављања функције предсједника Републике и забрана обављања било које јавне функције у складу са одредбама Кривичног закона БиХ.

Тужилаштво БиХ у оптужници, предсједнику Републике Српске Милораду Додику и в.д. директора Службеног гласника Републике Српске Милошу Лукићу на терет се ставља кривично дјело неизвршавање одлуке високог представника.

Према наводима оптужнице, Додик је, потписујући Указ о негирању Шмитовог Закона којем се нитко у Републици Српској не смије супротставити, свјесно прекршио одлуку високог представника иако је "био свјестан да су те одлуке у БиХ обавезујуће у складу са овлаштењима која су му дата Анексом 10 Дејтонског споразума".

Тужилаштво БиХ предложило је за Лукића мјеру забране обављања директорске функције у Службеном гласнику у наредних десет година, као и забрану обављања било које јавне функције.

Ово је, дакле, западни „демократски колонијализам“ на дјелу. Запад са НАТО-ом је у колонијалној БиХ творац права и произвољних међународних односа. Због тога ће Додик који то негира, сасвим сигурно, бити осуђен. Џабе му што Шмит није никада био изабран на ту функцију од Савјета Сигурности УН. Иза његове „правне ваљаности“ стоји Америка са савезницима, НАТО, крстареће ракете, бомбардирања „непослушних“ и слично. Право је, према томе, право јачега и једино се не-правним али одговарајућим средствима томе може супротставити. 

Више текстова Емила Влајкија прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА