Najnovije

Emil Vlajki: „Demokratski kolonijalizam" optužuje Dodika

“Una mattina mi son svegliato. 
O bella ciao, bella ciao, bella ciao ciao ciao. 
Una mattina mi son svegliato.
 E ho trovato l'invasor…”.

Piše: Emil Vlajki

„Demokratski kolonijalizam“ je oksimoron, nešto što je nespojivo kao na primjer „drveno željezo“. Čovjek bi rekao da takve apsurdne stvari ne postoje. Svatko tko tako misli, debelo bi se prevario.

Uzmimo BiH. To je tipična kolonijalna zemlja. Sve glavne institucije su kolonijalne: Ustavni sud, Tužilaštvo i sud BiH, izmišljeni Savjet za implementaciju mira, nakaradna forma antisrpskog represivnog prava, takozvana Bonska ovlaštenja, trupe NATO-a koje su tu da osiguraju provedbu ovakvog kolonijalizma i, naravno, kolonijalni upravnik zvan „visoki predstavnik“ koji ima dvije karakteristike: mora da djeluje antisrpski, a u korist Bošnjaka koji bi upravljali unitarnom „građanskom“ državom zato jer ih je najviše, a na bazi principa: jedan čovjek, jedan glas.

A tko istinski upravlja kolonijalnom BiH, tko je kolonizator? – demokratski Zapad. I tako dobivamo kovanicu „demokratski kolonijalizam“.

Dodikov grijeh je u tome što želi da očuva samostalnos Republike Srpske i njenu imovinu. Poziva  se na Dejton i na međunarodno pravo tvrdeći da „turista“ Šmit nije legalno izabran kao visoki predstavnik i da stoga nema pravo da bilo što radi u BiH na političkom planu.

Shodno tome, Srpska je izglasala zakon gdje se neće sprovoditi Šmitove odluke na njenoj teritoriji kao ni odluke Ustavnog suda BiH. Dodik, međutim, kao da ne shvaća da je Šmit legalni eksponent Zapada, kolonijalni upravnik, i da je kao takav u ovom novom hladno-vrućem ratu gdje međunarodno pravo više ne postoji, legalan i legitiman. Da stvar bude jasnija, većina stanovnika BiH (Hrvati i Bošnjaci koji ponovo vezuju ratne zastave kao 1991. godine) ga prihvaćaju kao visokog predstavnika. Zato je to što Dodik radi „zakonski“ kažnjivo. Evo ukratko, „demokratsko-kolonijalne“ optužnice protiv njega:

- Tužilaštvo BiH predložilo je u optužnici protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika mjeru zabrane obavljanja funkcije predsjednika Republike i zabrana obavljanja bilo koje javne funkcije u skladu sa odredbama Krivičnog zakona BiH.

Tužilaštvo BiH u optužnici, predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i v.d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske Milošu Lukiću na teret se stavlja krivično djelo neizvršavanje odluke visokog predstavnika.

Prema navodima optužnice, Dodik je, potpisujući Ukaz o negiranju Šmitovog Zakona kojem se nitko u Republici Srpskoj ne smije suprotstaviti, svjesno prekršio odluku visokog predstavnika iako je "bio svjestan da su te odluke u BiH obavezujuće u skladu sa ovlaštenjima koja su mu data Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma".

Tužilaštvo BiH predložilo je za Lukića mjeru zabrane obavljanja direktorske funkcije u Službenom glasniku u narednih deset godina, kao i zabranu obavljanja bilo koje javne funkcije.

Ovo je, dakle, zapadni „demokratski kolonijalizam“ na djelu. Zapad sa NATO-om je u kolonijalnoj BiH tvorac prava i proizvoljnih međunarodnih odnosa. Zbog toga će Dodik koji to negira, sasvim sigurno, biti osuđen. DŽabe mu što Šmit nije nikada bio izabran na tu funkciju od Savjeta Sigurnosti UN. Iza njegove „pravne valjanosti“ stoji Amerika sa saveznicima, NATO, krstareće rakete, bombardiranja „neposlušnih“ i slično. Pravo je, prema tome, pravo jačega i jedino se ne-pravnim ali odgovarajućim sredstvima tome može suprotstaviti. 

Više tekstova Emila Vlajkija pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA