Најновије

EMИЛ ВЛАЈКИ: Стратешка НАТО окупација БиХ

Само да рата не буде, лудила медју људима,
велики нуде заблуде, плаше нас разним чудима
и свакој бајци науде - да рата не буде!
(Балашевић)

Нови-стари генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг казао је да нови војни планови НАТО-а укључују стављање 300.000 војника у Европи у стање "високе приправности". 

"Ојачаћемо своју способност обуздавања са три нова обрамбена плана за борбу против наших главних претњи – Русије и тероризма.

Један план је за сјевер континента и Атлантик, други је за централну Европу, а трећи Медитеран и Црно море.

Управо ради реализације ових планова, НАТО ставља у стање приправности 300.000 војника. На копну, на води и у зраку." 

Према његовим ријечима, ти планови ће бити разрађени након самита НАТО-а у Виљнусу, који ће бити одржан 11. и 12. јула. 

Важно је напоменути да се замјеник министра вањских  послова Босне и Херцеговине Јосип Бркић недавно састао са главнокомадујућим НАТО штаба у Сарајеву Pamelom McGaha.

Том приликом McGaha је истакла да ће лидери 31 земље НАТО-а у Вилниусу сљедеће седмице донијети важне одлуке које ће помоћи гарантирати континуирану колективну сигурност.  

"Као један од наших најближих партнера, и географски и по питању нивоа сарадње, исправно је да се и БиХ нађе за тим столом", казала је McGaha.

Пише: Емил Влајки

Моје лоше слутње се, изгледа, остварују.

Може и: Моја параноја је опет прорадила.

Америка је мислила да ће испровоцираним прокси ратом (да су се Мински споразуми поштивали, рата не би било), огромном количином оружја даног Украјини и економским санкцијама, уништити Русију. Десило се супротно. Украјинци овај рат губе, а Русија јача.

Концентрација НАТО војне силе у Европи је нова пријетња Русији – сад би могла имати посла са другачијом војском, много професионалнијом од украјинске. Надајмо се, да ће све остати само на пријетњи.

Само два подручја – српска – спрјечавају да НАТО у потпуности овлада старим континентом. Мислим, да ће од сада, то бити онемогућено. НАТО трупе ће заузети све стратешки важне точке у Босни и Херцеговини, посебно у Републици Српској. Политичке парије неће више смјети ни зуцнути о некаквим односима са Русијом.  Можда ће неке структуре и појединци бити удаљени од политике и јавног дјеловања. Ако НАТО буде сматрао да Додик може бити користан као спона између Запада и Русије, неће га дирати. У противном, морат ће престати са својом реториком која се многима чини као проруска.

У Србији ће, чини се, све бити много лакше јер су, наизглед, позиција и опозиција на прозападним позицијама, Вјеројатно ће садашњи терор над Србима на КиМ бити знатно смањен - у смислу у којем сам већ писао -  како би се избјегао разлог за евентуалном интервенцијом Руса на овим просторима.

Изгледа да ће Шмит постати Високи представник за оба ентитета.

Не вјерујем, да ће Мађари правити било какве проблеме новој НАТО политици.

Бошњаци ће, наравно, ликовати, али, мислим, да НАТО неће дозволити даљње чаркање између Бошњака и Срба које би могле довести до војних сукоба због могућности руске интервенције.

И супротна логика је могућа.; можда и једни и други желе рат на Балкану.

Тек сада ћемо видјети колико је коалиција на власти у РС чврста.

Да се реализира све ово што говорим, требат ће нешто времена.

Вучићево понашање постаје профетско: Треба све отрпјети само да рата не буде.

Више текстова Емила Влајкија прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА