Najnovije

EMIL VLAJKI: Strateška NATO okupacija BiH

Samo da rata ne bude, ludila medju ljudima,
veliki nude zablude, plaše nas raznim čudima
i svakoj bajci naude - da rata ne bude!
(Balašević)

Novi-stari generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kazao je da novi vojni planovi NATO-a uključuju stavljanje 300.000 vojnika u Evropi u stanje "visoke pripravnosti". 

"Ojačaćemo svoju sposobnost obuzdavanja sa tri nova obrambena plana za borbu protiv naših glavnih pretnji – Rusije i terorizma.

Jedan plan je za sjever kontinenta i Atlantik, drugi je za centralnu Evropu, a treći Mediteran i Crno more.

Upravo radi realizacije ovih planova, NATO stavlja u stanje pripravnosti 300.000 vojnika. Na kopnu, na vodi i u zraku." 

Prema njegovim riječima, ti planovi će biti razrađeni nakon samita NATO-a u Viljnusu, koji će biti održan 11. i 12. jula. 

Važno je napomenuti da se zamjenik ministra vanjskih  poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić nedavno sastao sa glavnokomadujućim NATO štaba u Sarajevu Pamelom McGaha.

Tom prilikom McGaha je istakla da će lideri 31 zemlje NATO-a u Vilniusu sljedeće sedmice donijeti važne odluke koje će pomoći garantirati kontinuiranu kolektivnu sigurnost.  

"Kao jedan od naših najbližih partnera, i geografski i po pitanju nivoa saradnje, ispravno je da se i BiH nađe za tim stolom", kazala je McGaha.

Piše: Emil Vlajki

Moje loše slutnje se, izgleda, ostvaruju.

Može i: Moja paranoja je opet proradila.

Amerika je mislila da će isprovociranim proksi ratom (da su se Minski sporazumi poštivali, rata ne bi bilo), ogromnom količinom oružja danog Ukrajini i ekonomskim sankcijama, uništiti Rusiju. Desilo se suprotno. Ukrajinci ovaj rat gube, a Rusija jača.

Koncentracija NATO vojne sile u Evropi je nova prijetnja Rusiji – sad bi mogla imati posla sa drugačijom vojskom, mnogo profesionalnijom od ukrajinske. Nadajmo se, da će sve ostati samo na prijetnji.

Samo dva područja – srpska – sprječavaju da NATO u potpunosti ovlada starim kontinentom. Mislim, da će od sada, to biti onemogućeno. NATO trupe će zauzeti sve strateški važne točke u Bosni i Hercegovini, posebno u Republici Srpskoj. Političke parije neće više smjeti ni zucnuti o nekakvim odnosima sa Rusijom.  Možda će neke strukture i pojedinci biti udaljeni od politike i javnog djelovanja. Ako NATO bude smatrao da Dodik može biti koristan kao spona između Zapada i Rusije, neće ga dirati. U protivnom, morat će prestati sa svojom retorikom koja se mnogima čini kao proruska.

U Srbiji će, čini se, sve biti mnogo lakše jer su, naizgled, pozicija i opozicija na prozapadnim pozicijama, Vjerojatno će sadašnji teror nad Srbima na KiM biti znatno smanjen - u smislu u kojem sam već pisao -  kako bi se izbjegao razlog za eventualnom intervencijom Rusa na ovim prostorima.

Izgleda da će Šmit postati Visoki predstavnik za oba entiteta.

Ne vjerujem, da će Mađari praviti bilo kakve probleme novoj NATO politici.

Bošnjaci će, naravno, likovati, ali, mislim, da NATO neće dozvoliti daljnje čarkanje između Bošnjaka i Srba koje bi mogle dovesti do vojnih sukoba zbog mogućnosti ruske intervencije.

I suprotna logika je moguća.; možda i jedni i drugi žele rat na Balkanu.

Tek sada ćemo vidjeti koliko je koalicija na vlasti u RS čvrsta.

Da se realizira sve ovo što govorim, trebat će nešto vremena.

Vučićevo ponašanje postaje profetsko: Treba sve otrpjeti samo da rata ne bude.

Više tekstova Emila Vlajkija pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA