Најновије

"Донбас" пројект Гоше Солнцева: Како светски музичари подржавају СВО

Руски музичар Гоша Солнцев кренуо је 2014. године да, у оквиру пројекта «Донбас», окупља извођаче из читавог света. Тамо можемо срести уметнике из Русије, Шведске, Британије, Француске, Италије, Македоније, Румуније, Чилеа, Немачке, Аргентине, Кине, Никарагве, и нарвно, Србије. Сви они, без лажне скромности, говоре о конфликту који је од локалног прерастао у светски и који је створио вододелницу међу многим народима на нашој планети. Гоша је већ издао свој шести албум који се може чути на многим језицима, а основни смисао му је подршка руском народу и осуда хегемонистичке НАТО агресије. 

Пише: Владимир Басенков

Солнцев, извођач експерименталне музике и отац троје деце, купио је кућицу на Криму после познатих догађаја везаних за Руско пролеће. Нешто што је било далеко постало је веом аблиско па је овај музичар снимио први интернационални албум само годину дана наконд доласка на Крим. Солнцев уверава да је «Донбас» ван политике, али говори о ужасном и крвавом рату. Када је почела Специјална војна операција пројекат је био реанимиран и за четири године снимљено је још пет плоча. 
«Албум је посвећен нашем светом рату против западних сила Зла. Ми потпуно подржавамо нашу Русију и ОС РФ. Надамо се да ће наш албум објединити све патриотски опредељене људе! Хвала учесницима, Бог вас благословио! Победа ће бити наша!» — пише у предговору шестог аСборник посвящен нашей священной войне с западными силами Зла. Мы всецело поддерживаем нашу Россию и ВС РФ. Надеемся наши сборники помогут объединиться всем патриотично настроенным людям! Спасибо участникам, благослови вас Бог! Победа будет за нами!», - пишет Солнцев у предговору свог шестог албума. 

Локални конфликт у Донбасу који је у ствари сукоб два светска центра моћи, различито је приказан у темама музичара. Солнцев говори да због се због другачијег политичког става неки извођачи нису вратили пројекту. Он их не осуђује, али на разноликост представника других земаља то није утицало, може се рећи да их је много више. 

Србски извођач Cape Fear (Рт Страха) снимио је за два диска композицију са истоименим називом.

«Моја философија говори о нашим животним проблемима и оно са чим се суочавамо када смо остали сами. Од Гоше сам лично добио понуду за учешће. Он ми је понудио да пошаљем песму за заједнички албум и  знак подршке братском народу Русији и његову борбу за слободу. За мене је била велика част да заједно будем са познатим српским и међународним бендовима. Мислим да је издање овог албума велика ствар и ће његов значај временом избити у први план» - говори певач. 
У снимању шестог албума учествовали су извођачи из Русије, Србије, Кине, Италије, Аргентине и Никарагве. Солнцев тврди да је један немачки музичар у личном контакту рекао да жели да учествује у пројекту Донбас, али да се због великог притиска власти плаши за своју безбедност и чланове породице. При том музичари из многих држава у свету били су у сталном контакту са Солнцевом и исказивали своју подршку и солидарност, уз спремност да преко своје музике искажу свој став о сукобу у Украјини. 

Серби знају шта значи борити се против западне војне алијансе. НАТО је разбио Југославију, и на њеним просторима извршио геноцид над Србима, уништава им културу чак и у оним деловима бивше земље где су остали да живе. Апогеј овог злочина била је 1999. година и бомбардовање које је почело пре тачно 25 година. Данас су Срби и њихова душа са Русијом у којој виде наду да ће светски хегемон — САД и њихови савезници — бити сломљени, а НАТО као «пендрек» колективног запада бити уништен. Док се неки добровољци из држава «српског света» боре у оквиру Специјалне војне операције, а народ подржава наше борце, државу и председника, музичари дају смисао рату између Истока и Запада.

Извор: Правда
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА