Najnovije

"Donbas" projekt Goše Solnceva: Kako svetski muzičari podržavaju SVO

Ruski muzičar Goša Solncev krenuo je 2014. godine da, u okviru projekta «Donbas», okuplja izvođače iz čitavog sveta. Tamo možemo sresti umetnike iz Rusije, Švedske, Britanije, Francuske, Italije, Makedonije, Rumunije, Čilea, Nemačke, Argentine, Kine, Nikaragve, i narvno, Srbije. Svi oni, bez lažne skromnosti, govore o konfliktu koji je od lokalnog prerastao u svetski i koji je stvorio vododelnicu među mnogim narodima na našoj planeti. Goša je već izdao svoj šesti album koji se može čuti na mnogim jezicima, a osnovni smisao mu je podrška ruskom narodu i osuda hegemonističke NATO agresije. 

Piše: Vladimir Basenkov

Solncev, izvođač eksperimentalne muzike i otac troje dece, kupio je kućicu na Krimu posle poznatih događaja vezanih za Rusko proleće. Nešto što je bilo daleko postalo je veom ablisko pa je ovaj muzičar snimio prvi internacionalni album samo godinu dana nakond dolaska na Krim. Solncev uverava da je «Donbas» van politike, ali govori o užasnom i krvavom ratu. Kada je počela Specijalna vojna operacija projekat je bio reanimiran i za četiri godine snimljeno je još pet ploča. 
«Album je posvećen našem svetom ratu protiv zapadnih sila Zla. Mi potpuno podržavamo našu Rusiju i OS RF. Nadamo se da će naš album objediniti sve patriotski opredeljene ljude! Hvala učesnicima, Bog vas blagoslovio! Pobeda će biti naša!» — piše u predgovoru šestog aSbornik posvящen našeй svящennoй voйne s zapadnыmi silami Zla. Mы vsecelo podderživaem našu Rossiю i VS RF. Nadeemsя naši sborniki pomogut obъedinitьsя vsem patriotično nastroennыm lюdяm! Spasibo učastnikam, blagoslovi vas Bog! Pobeda budet za nami!», - pišet Solncev u predgovoru svog šestog albuma. 

Lokalni konflikt u Donbasu koji je u stvari sukob dva svetska centra moći, različito je prikazan u temama muzičara. Solncev govori da zbog se zbog drugačijeg političkog stava neki izvođači nisu vratili projektu. On ih ne osuđuje, ali na raznolikost predstavnika drugih zemalja to nije uticalo, može se reći da ih je mnogo više. 

Srbski izvođač Cape Fear (Rt Straha) snimio je za dva diska kompoziciju sa istoimenim nazivom.

«Moja filosofija govori o našim životnim problemima i ono sa čim se suočavamo kada smo ostali sami. Od Goše sam lično dobio ponudu za učešće. On mi je ponudio da pošaljem pesmu za zajednički album i  znak podrške bratskom narodu Rusiji i njegovu borbu za slobodu. Za mene je bila velika čast da zajedno budem sa poznatim srpskim i međunarodnim bendovima. Mislim da je izdanje ovog albuma velika stvar i će njegov značaj vremenom izbiti u prvi plan» - govori pevač. 
U snimanju šestog albuma učestvovali su izvođači iz Rusije, Srbije, Kine, Italije, Argentine i Nikaragve. Solncev tvrdi da je jedan nemački muzičar u ličnom kontaktu rekao da želi da učestvuje u projektu Donbas, ali da se zbog velikog pritiska vlasti plaši za svoju bezbednost i članove porodice. Pri tom muzičari iz mnogih država u svetu bili su u stalnom kontaktu sa Solncevom i iskazivali svoju podršku i solidarnost, uz spremnost da preko svoje muzike iskažu svoj stav o sukobu u Ukrajini. 

Serbi znaju šta znači boriti se protiv zapadne vojne alijanse. NATO je razbio Jugoslaviju, i na njenim prostorima izvršio genocid nad Srbima, uništava im kulturu čak i u onim delovima bivše zemlje gde su ostali da žive. Apogej ovog zločina bila je 1999. godina i bombardovanje koje je počelo pre tačno 25 godina. Danas su Srbi i njihova duša sa Rusijom u kojoj vide nadu da će svetski hegemon — SAD i njihovi saveznici — biti slomljeni, a NATO kao «pendrek» kolektivnog zapada biti uništen. Dok se neki dobrovoljci iz država «srpskog sveta» bore u okviru Specijalne vojne operacije, a narod podržava naše borce, državu i predsednika, muzičari daju smisao ratu između Istoka i Zapada.

Izvor: Pravda
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA