Најновије

НАПЕТО У ВЕЛИКОЈ ХОЧИ: Специјалци Росу Србима заплењују 42.000 литара вина

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић саопштио је данас да је ситуација у Великој Хочи и даље напета и да је обавештен да Росу долазе са цистерном да заплене једној од најстаријих виница Петровић 42.000 литара вина као и да је јасно да Курти жели инциденте.

Росу (Фото: Јутјуб)

"Ситуација у Великој Хочи и даље је напета! Позвао сам власника винице Петровић који ме је обавестио да за сат времена Росу долази са цистерном да заплени 42.000 литара вина! Куртијева полиција ни јутрос није желела мирно решење са власником. Јасно је да Курти жели инциденте", написао је Петковић на Твитеру.

Тзв. царина КиМ: Заплена 42.000 литара алкохола због неовлашћене продаје; Петковић: Куртијев  терор неће проћи

Царинска управа привремених приштинских институција саопштила је данас да је током рутинске провере у продавници у Великој Хочи, у Ораховцу, открила да се алкохолна пића, како тврде, продају неовлашћено и да је због тога заплењено 42.000 литара алкохола. Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао је јуче да је Аљбин Курти послао косовску полицију у Велику Хочу да једној од најстаријих виница Петровић одузме 40.000 литара вина.

Царина је саопштила да власник радње обавља и делатност производње алкохолних пића "без овлашћења царине" и да "нема регистровану делатност у Агенцији за привредне регистре", пренела је "Коха".

Такође, у саопштењу се додаје да у истом селу раде два овлашћена предузећа и да су у власништву грађана Срба са Косова и Метохије.

"Они плаћају све законске обавезе. Поступање нелегалног пословања представља нелојалну конкуренцију легалним привредницима", саопштила је Царина.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао је јуче да је Аљбин Курти послао косовску полицију у Велику Хочу да једној од најстаријих виница Петровић одузме 40.000 литара вина.

"Нови Куртијев удар на Србе јужно од Ибра. Послао је своју полицију у центар Велике Хоче да једној од најстаријих виница Петровић одузме 40.000 литара вина", навео је Петковић на Твитеру.

Он је додао да су се мештани окупили да бране свог комшију јер, како је навео, "неће да дозволе Куртијево иживљавање и терор".

Напето у Великој Хочи, мештани на улици како би спречили заплену вина

У Великој Хочи тренутно је веома напето и на улици испред породичне куће Петровић је велики број мештана, како би спречили припаднике царинске управе привремених приштинских институција да заплене велику количину вина из винарије Петровића, наводи Косово онлајн.

Према последњим информацијама, припадници РОСУ и Царинске управе су цистерну дотерали до подрума и очекује се да почну са претакањем вина.

Како преноси Косово онлајн, Срђан Петровић се везао за бандеру у знак протеста, а његов син се попео на кров од куће и прети да ће скочити, док је његова жена легла пред точкове.

Испред куће Петровића се налази и велики број припадника специјалне полицијске јединице.

Царинска управа привремених приштинских институција саопштила је раније данас да је током рутинске провере у продавници у Великој Хочи, у Ораховцу, открила да се алкохолна пића, како тврде, продају неовлашћено и да су због тога донели одлуку о заплени 42.000 литара алкохола.

Епархија забринута: Спроводе се мере које могу подстаћи на исељавање са Косова и Метохије

Епархија рашко-призренска и косовско-метохијска изразила је данас забринутост због најновијих збивања на северу Косова и Метохије, као и у Великој Хочи, указујући на то да свакодневно добијају забрињавајуће вести од верника да се појачава притисак косовских власти на српски народ.

Како се наводи у саопштењу Епархије, као Црква која је вековима била и остала уз свој народ на тим просторима, не могу равнодушно да гледају на спровођење мера које изазивају међуетничко неповерење и напетост и још више могу подстаћи српски народ на исељавање.

"Оваква ситуација може да доведе до ескалације насиља које никоме није на корист", упозоравају.

Епархија апелује на косовске институције да покажу уздржаност и свест да се политички и правни проблеми не могу решавати демонстрацијом силе пред српским народом, посебно у срединама као што је Велика Хоча, где Срби 23 године једва преживљавају у гету.

Истовремено, очекују од међународних представника да учине све што је у њиховој моћи да се заустави најновији талас притисака на српски преостали народ, који поступке косовских институција доживљава као директну претњу да за Србе нема места на овим просторима.

Епархија рашко-призренска изражава дубоку забринутост што су међуетнички односи и поверење на КиМ на најнижем нивоу у последњих 20 година и све позива на мир и уздржаност.

"Сви постојећи проблеми морају да се решавају без етничких тензија и евентуалне ескалације насиља, које је неприхватљиво и може имати далекосежне негативне последице", поручују из Епархије.

У току претакање вина из винарије Петровића, ситуација у Великој Хочи мирна

Припадници специјалне косовске полиције заједно са царинском службом ушли су у подрум винарије Петровић где је у току конфискација и претакање вина у цистерну, али је ситуација у Великој Хочи, како јављају медији, тренутно мирна.

Косово онлајн преноси да је ситуација почела да се смирује, пошто је власник винарије Петровић замолио све окупљене грађане да остану мирни, јер како је рекао, не жели "да било ко заврши у затвору".

У Великој Хочи присутан је велики број припадника специјалне и регуларне полиције, као и службеника царине.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА