Najnovije

NAPETO U VELIKOJ HOČI: Specijalci Rosu Srbima zaplenjuju 42.000 litara vina

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković saopštio je danas da je situacija u Velikoj Hoči i dalje napeta i da je obavešten da Rosu dolaze sa cisternom da zaplene jednoj od najstarijih vinica Petrović 42.000 litara vina kao i da je jasno da Kurti želi incidente.

Rosu (Foto: Jutjub)

"Situacija u Velikoj Hoči i dalje je napeta! Pozvao sam vlasnika vinice Petrović koji me je obavestio da za sat vremena Rosu dolazi sa cisternom da zapleni 42.000 litara vina! Kurtijeva policija ni jutros nije želela mirno rešenje sa vlasnikom. Jasno je da Kurti želi incidente", napisao je Petković na Tviteru.

Tzv. carina KiM: Zaplena 42.000 litara alkohola zbog neovlašćene prodaje; Petković: Kurtijev  teror neće proći

Carinska uprava privremenih prištinskih institucija saopštila je danas da je tokom rutinske provere u prodavnici u Velikoj Hoči, u Orahovcu, otkrila da se alkoholna pića, kako tvrde, prodaju neovlašćeno i da je zbog toga zaplenjeno 42.000 litara alkohola. Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je juče da je Aljbin Kurti poslao kosovsku policiju u Veliku Hoču da jednoj od najstarijih vinica Petrović oduzme 40.000 litara vina.

Carina je saopštila da vlasnik radnje obavlja i delatnost proizvodnje alkoholnih pića "bez ovlašćenja carine" i da "nema registrovanu delatnost u Agenciji za privredne registre", prenela je "Koha".

Takođe, u saopštenju se dodaje da u istom selu rade dva ovlašćena preduzeća i da su u vlasništvu građana Srba sa Kosova i Metohije.

"Oni plaćaju sve zakonske obaveze. Postupanje nelegalnog poslovanja predstavlja nelojalnu konkurenciju legalnim privrednicima", saopštila je Carina.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je juče da je Aljbin Kurti poslao kosovsku policiju u Veliku Hoču da jednoj od najstarijih vinica Petrović oduzme 40.000 litara vina.

"Novi Kurtijev udar na Srbe južno od Ibra. Poslao je svoju policiju u centar Velike Hoče da jednoj od najstarijih vinica Petrović oduzme 40.000 litara vina", naveo je Petković na Tviteru.

On je dodao da su se meštani okupili da brane svog komšiju jer, kako je naveo, "neće da dozvole Kurtijevo iživljavanje i teror".

Napeto u Velikoj Hoči, meštani na ulici kako bi sprečili zaplenu vina

U Velikoj Hoči trenutno je veoma napeto i na ulici ispred porodične kuće Petrović je veliki broj meštana, kako bi sprečili pripadnike carinske uprave privremenih prištinskih institucija da zaplene veliku količinu vina iz vinarije Petrovića, navodi Kosovo onlajn.

Prema poslednjim informacijama, pripadnici ROSU i Carinske uprave su cisternu doterali do podruma i očekuje se da počnu sa pretakanjem vina.

Kako prenosi Kosovo onlajn, Srđan Petrović se vezao za banderu u znak protesta, a njegov sin se popeo na krov od kuće i preti da će skočiti, dok je njegova žena legla pred točkove.

Ispred kuće Petrovića se nalazi i veliki broj pripadnika specijalne policijske jedinice.

Carinska uprava privremenih prištinskih institucija saopštila je ranije danas da je tokom rutinske provere u prodavnici u Velikoj Hoči, u Orahovcu, otkrila da se alkoholna pića, kako tvrde, prodaju neovlašćeno i da su zbog toga doneli odluku o zapleni 42.000 litara alkohola.

Eparhija zabrinuta: Sprovode se mere koje mogu podstaći na iseljavanje sa Kosova i Metohije

Eparhija raško-prizrenska i kosovsko-metohijska izrazila je danas zabrinutost zbog najnovijih zbivanja na severu Kosova i Metohije, kao i u Velikoj Hoči, ukazujući na to da svakodnevno dobijaju zabrinjavajuće vesti od vernika da se pojačava pritisak kosovskih vlasti na srpski narod.

Kako se navodi u saopštenju Eparhije, kao Crkva koja je vekovima bila i ostala uz svoj narod na tim prostorima, ne mogu ravnodušno da gledaju na sprovođenje mera koje izazivaju međuetničko nepoverenje i napetost i još više mogu podstaći srpski narod na iseljavanje.

"Ovakva situacija može da dovede do eskalacije nasilja koje nikome nije na korist", upozoravaju.

Eparhija apeluje na kosovske institucije da pokažu uzdržanost i svest da se politički i pravni problemi ne mogu rešavati demonstracijom sile pred srpskim narodom, posebno u sredinama kao što je Velika Hoča, gde Srbi 23 godine jedva preživljavaju u getu.

Istovremeno, očekuju od međunarodnih predstavnika da učine sve što je u njihovoj moći da se zaustavi najnoviji talas pritisaka na srpski preostali narod, koji postupke kosovskih institucija doživljava kao direktnu pretnju da za Srbe nema mesta na ovim prostorima.

Eparhija raško-prizrenska izražava duboku zabrinutost što su međuetnički odnosi i poverenje na KiM na najnižem nivou u poslednjih 20 godina i sve poziva na mir i uzdržanost.

"Svi postojeći problemi moraju da se rešavaju bez etničkih tenzija i eventualne eskalacije nasilja, koje je neprihvatljivo i može imati dalekosežne negativne posledice", poručuju iz Eparhije.

U toku pretakanje vina iz vinarije Petrovića, situacija u Velikoj Hoči mirna

Pripadnici specijalne kosovske policije zajedno sa carinskom službom ušli su u podrum vinarije Petrović gde je u toku konfiskacija i pretakanje vina u cisternu, ali je situacija u Velikoj Hoči, kako javljaju mediji, trenutno mirna.

Kosovo onlajn prenosi da je situacija počela da se smiruje, pošto je vlasnik vinarije Petrović zamolio sve okupljene građane da ostanu mirni, jer kako je rekao, ne želi "da bilo ko završi u zatvoru".

U Velikoj Hoči prisutan je veliki broj pripadnika specijalne i regularne policije, kao i službenika carine.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA