Најновије

Три јаме ископане Србији: Избегнута опасност да држава у Тирани – нестане

Пише: Предраг Васиљевић

Да се разумемо на старту, на Самиту „Југоисточна Европа – Украјина“ у Тирани усвојена је одвратна антируска декларација и иза тог ужасног памфлета потписала се и Србија. Али, Београд је истовремено успео да избегне три огромне замке које су претиле да начине погубну и непоправљиву штету по државу.

Суштина је да је у вишесатном дипломатском натезању иза кулиса самита на коме се причало о осуди Русије, председник Србије Александар Вучић из мрачног и тоталитарног западног документа избрисао три кључне тачке које су могле да оставе језиве последице.

Све што је остало у том пропагандном папиру обично је бљување против Русије које слушамо са Запада већ две године, али Београд тим папиром не преузима никакве обавезе. Може чак и да се употреби у неке сврхе које нећемо овде да описујемо.

У овом случају, важније је оно што не пише него оно што на тараби пише.

Шта је избегнуто?

Прво, на захтев Србије избачена је тачка која гласи:

„Потврђујемо важност и неопходност увођења санкција против Руске Федерације као одговор на њен ничим изазвани акт агресије и кршења међународног права“

Да је ова формулација остала у документу, Србија би формално потписала да подржава санкције Русији.

Тако би се, мултилатералним документом, Србија обавезала да ће да прекрши сопствену политику, да ће да згази пријатељство с Руском Федерацијом, да ће да поништи сопствено достојанство и да ће да - уведе санкције Русији.

Већ данас би, да је Србија потписала тако нешто, у Београд стигли, овога пута и „правно основани“ захтеви са Запада, да се поштује потпис „међународног уговора“ из Тиране и да се одмах уведу санкције.

Друго, на захтев Србије избачена је тачка која гласи:

„Препознајући негативне ефекте руског злонамерног мешања у демократске процесе и унутрашње ствари суверених држава, уједињени смо у нашој посвећености да се боримо против таквих акција. Признајемо деструктивни утицај руске пропаганде, хибридног ратовања и кампања дезинформација и обавезујемо се да ћемо унапредити наше напоре у борби против ових изазова, доприносећи стабилности и безбедности међународне заједнице“.

Да је ова тачка остала у документу, Србија би потписала да Руска Федерација има негативан утицај у нашој држави.

Тако би се, мултилатералним документом, Србија обавезала да овде уведе брутално западно једноумље.

Већ данас би, да је Србија потписала тако нешто, у Београд стигли „правно утемељени“ захтеви да се укину руски медији Спутњик и РТ и да се потпуно из свих медија уклони руско виђење великог светског рата који је у току.

Србија би се потписом обавезала да погаси светла која једина тињају у Европи и да уведе тотални, пропагандни евроатлантски мрак.

Србија, која је под вишедеценијским ударом западног малигног утицаја, потписала би лаж да такав утицај има Русија која подржава њене државне и националне интересе.

Треће, али за сам опстанак државе Србије најважније, из документа су избачене формулације „наше земље“ и „земље Западног Балкана“.

Да су ове формулације остале, Србија би формално потписала да је такозвана Република Косово, која је учествовала на Самиту, независна држава и „држава Западног Балкана“.

Већ данас би, да је Вучић ставио потпис испод таквог текста, из разних западних центара стигла вест да је Београд признао независно Косово и да нема назад.

Србија би тим потписом формално показала целом свету да је спремна да се потпуно одрекне јужне српске покрајине.

Србија би тим потписом сама скочила у ископану јаму изнад које су се церили Рама, Зеленски и Вјоса Османи.

Три џина једним ударцем

У суштини, удруженим снагама Запада, неонацистичког режима у Кијеву и албанских филијала у Тирани и Приштини покушано је фуриозно убиство три џина једним ударцем муве.

Покушан је блицкриг: Да Србија једним потписом уведе санкције Русији, окрене народ на страну НАТО машинерије и да призна сецесију Косова.

Није се у томе успело.

На крају, остао је у документу списак одвратних порука против Русије иза којих се потписала и Србија, али који, на срећу, не производи никакве последице.

Да ли је Србија морала да учествује на оваквом самиту и каква би била одмазда против ње да је ескивирала цео скуп, не знамо.

То само знају људи из врха државе.

Прочитајте ОВДЕ нови ауторски чланак Владимира Димитријевића

Извор: Спутњик

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА