Najnovije

Tri jame iskopane Srbiji: Izbegnuta opasnost da država u Tirani – nestane

Piše: Predrag Vasiljević

Da se razumemo na startu, na Samitu „Jugoistočna Evropa – Ukrajina“ u Tirani usvojena je odvratna antiruska deklaracija i iza tog užasnog pamfleta potpisala se i Srbija. Ali, Beograd je istovremeno uspeo da izbegne tri ogromne zamke koje su pretile da načine pogubnu i nepopravljivu štetu po državu.

Suština je da je u višesatnom diplomatskom natezanju iza kulisa samita na kome se pričalo o osudi Rusije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz mračnog i totalitarnog zapadnog dokumenta izbrisao tri ključne tačke koje su mogle da ostave jezive posledice.

Sve što je ostalo u tom propagandnom papiru obično je bljuvanje protiv Rusije koje slušamo sa Zapada već dve godine, ali Beograd tim papirom ne preuzima nikakve obaveze. Može čak i da se upotrebi u neke svrhe koje nećemo ovde da opisujemo.

U ovom slučaju, važnije je ono što ne piše nego ono što na tarabi piše.

Šta je izbegnuto?

Prvo, na zahtev Srbije izbačena je tačka koja glasi:

„Potvrđujemo važnost i neophodnost uvođenja sankcija protiv Ruske Federacije kao odgovor na njen ničim izazvani akt agresije i kršenja međunarodnog prava“

Da je ova formulacija ostala u dokumentu, Srbija bi formalno potpisala da podržava sankcije Rusiji.

Tako bi se, multilateralnim dokumentom, Srbija obavezala da će da prekrši sopstvenu politiku, da će da zgazi prijateljstvo s Ruskom Federacijom, da će da poništi sopstveno dostojanstvo i da će da - uvede sankcije Rusiji.

Već danas bi, da je Srbija potpisala tako nešto, u Beograd stigli, ovoga puta i „pravno osnovani“ zahtevi sa Zapada, da se poštuje potpis „međunarodnog ugovora“ iz Tirane i da se odmah uvedu sankcije.

Drugo, na zahtev Srbije izbačena je tačka koja glasi:

„Prepoznajući negativne efekte ruskog zlonamernog mešanja u demokratske procese i unutrašnje stvari suverenih država, ujedinjeni smo u našoj posvećenosti da se borimo protiv takvih akcija. Priznajemo destruktivni uticaj ruske propagande, hibridnog ratovanja i kampanja dezinformacija i obavezujemo se da ćemo unaprediti naše napore u borbi protiv ovih izazova, doprinoseći stabilnosti i bezbednosti međunarodne zajednice“.

Da je ova tačka ostala u dokumentu, Srbija bi potpisala da Ruska Federacija ima negativan uticaj u našoj državi.

Tako bi se, multilateralnim dokumentom, Srbija obavezala da ovde uvede brutalno zapadno jednoumlje.

Već danas bi, da je Srbija potpisala tako nešto, u Beograd stigli „pravno utemeljeni“ zahtevi da se ukinu ruski mediji Sputnjik i RT i da se potpuno iz svih medija ukloni rusko viđenje velikog svetskog rata koji je u toku.

Srbija bi se potpisom obavezala da pogasi svetla koja jedina tinjaju u Evropi i da uvede totalni, propagandni evroatlantski mrak.

Srbija, koja je pod višedecenijskim udarom zapadnog malignog uticaja, potpisala bi laž da takav uticaj ima Rusija koja podržava njene državne i nacionalne interese.

Treće, ali za sam opstanak države Srbije najvažnije, iz dokumenta su izbačene formulacije „naše zemlje“ i „zemlje Zapadnog Balkana“.

Da su ove formulacije ostale, Srbija bi formalno potpisala da je takozvana Republika Kosovo, koja je učestvovala na Samitu, nezavisna država i „država Zapadnog Balkana“.

Već danas bi, da je Vučić stavio potpis ispod takvog teksta, iz raznih zapadnih centara stigla vest da je Beograd priznao nezavisno Kosovo i da nema nazad.

Srbija bi tim potpisom formalno pokazala celom svetu da je spremna da se potpuno odrekne južne srpske pokrajine.

Srbija bi tim potpisom sama skočila u iskopanu jamu iznad koje su se cerili Rama, Zelenski i Vjosa Osmani.

Tri džina jednim udarcem

U suštini, udruženim snagama Zapada, neonacističkog režima u Kijevu i albanskih filijala u Tirani i Prištini pokušano je furiozno ubistvo tri džina jednim udarcem muve.

Pokušan je blickrig: Da Srbija jednim potpisom uvede sankcije Rusiji, okrene narod na stranu NATO mašinerije i da prizna secesiju Kosova.

Nije se u tome uspelo.

Na kraju, ostao je u dokumentu spisak odvratnih poruka protiv Rusije iza kojih se potpisala i Srbija, ali koji, na sreću, ne proizvodi nikakve posledice.

Da li je Srbija morala da učestvuje na ovakvom samitu i kakva bi bila odmazda protiv nje da je eskivirala ceo skup, ne znamo.

To samo znaju ljudi iz vrha države.

Pročitajte OVDE novi autorski članak Vladimira Dimitrijevića

Izvor: Sputnjik

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA