Најновије

Направите домаће јабуково сирће. Ово је рецепт, корак по корак... а за ваш организам учиниће чуда

Лековита својства јабуковог сирћета добро су позната тако да се још од давнина користи у народној медицини...

Многобројни витамини, минерали, бета-каротен, калцијум, гвожђе, фосфор али и ензими и аминокиселине основни су састојци плода јабуке па је тако и њено сирће изузетан здрави еликсир.

Уопштено, сирће настаје ферментацијом, односно, разградњом шећера прво у алкохол а током времена у сирће. Иако се може правити и од других врста воћа, поврћа па чак житарица или сурутке, најпопуларније је сирће направљено од јабука.

Јабуково сирће може се примјењивати код масаже болних и натечених ногу, као благотворни облог против болних и упаљених мишића или као делотворна купка за одмор уморног тела.

Јабуково сирће позитивно делује на:
- метаболизам (одлично је као помоћно средство при мршављењу)
- регулацију шећера у крви
- чишћење организма, посебно јетре и бубрега
- смањује ризик од високог крвног притиска
- неутрализује бактерије и токсичне материје
- побољшава пробаву и рад црева
- утиче на смањење апетита

Ако се јабуково сирће пије као средство за мршављење треба га конзумирати за време или после оброка, али обавезно разређено. Дакле, једну чајну кашичицу јабуковог сирћета и једну чајну кашичицу меда помешајте са 1 дл воде. 

Припрема јабуковог сирћета

За почетак треба припремити, ако је икако могуће, непрскане јабука. Труле или оштећене плодове исеците и очистите. Ако правите већу количину, самељите јабуке, а за мању количину их изрендајте. Оставите у посуди како би маса проврела, што се осећа по мирису. Смеса се тада може промешати. Процес варења, зависно од места и количиние јабука, понекад може потрајати од седам дана до неколико месеци.

Цеђење смесе и спремање сока

После варења, смесу јабука треба исцедити, а добијени сок још једном процедити и сипати у чисте и стерилисане стаклене посуде.

Претварање сока у сирће

Посуде треба да буду покривене али не херметички, јер ће се захваљујући циркулациј ваздуха процес варења и даље наставити. Добијена текућина биће мутна, а на површини ће се прво створити гљива која ће с временом пасти на дно посуде.  Зависно од количине, сирће би требао да буде спреман за конзумацију минимално после месец и по дана. 

Процес варења може да се провери пробањем добијеног сирћета како би се утврдила његова киселост. Течност пажљиво треба пресути кроз густу цедиљку или газу, јер се на дну сигурно створио талог. Сирће чувајте у стакленим флашама на тамнијем и сувом месту. У просеку, потребно је 3 кг јабука за литар јабуковог сирћета.

Добројутарње викенд ђаконије:  Домаће мекике по рецепту наших бака

Извор:  zenasamja.me

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА