Najnovije

Napravite domaće jabukovo sirće. Ovo je recept, korak po korak... a za vaš organizam učiniće čuda

Lekovita svojstva jabukovog sirćeta dobro su poznata tako da se još od davnina koristi u narodnoj medicini...

Mnogobrojni vitamini, minerali, beta-karoten, kalcijum, gvožđe, fosfor ali i enzimi i aminokiseline osnovni su sastojci ploda jabuke pa je tako i njeno sirće izuzetan zdravi eliksir.

Uopšteno, sirće nastaje fermentacijom, odnosno, razgradnjom šećera prvo u alkohol a tokom vremena u sirće. Iako se može praviti i od drugih vrsta voća, povrća pa čak žitarica ili surutke, najpopularnije je sirće napravljeno od jabuka.

Jabukovo sirće može se primjenjivati kod masaže bolnih i natečenih nogu, kao blagotvorni oblog protiv bolnih i upaljenih mišića ili kao delotvorna kupka za odmor umornog tela.

Jabukovo sirće pozitivno deluje na:
- metabolizam (odlično je kao pomoćno sredstvo pri mršavljenju)
- regulaciju šećera u krvi
- čišćenje organizma, posebno jetre i bubrega
- smanjuje rizik od visokog krvnog pritiska
- neutralizuje bakterije i toksične materije
- poboljšava probavu i rad creva
- utiče na smanjenje apetita

Ako se jabukovo sirće pije kao sredstvo za mršavljenje treba ga konzumirati za vreme ili posle obroka, ali obavezno razređeno. Dakle, jednu čajnu kašičicu jabukovog sirćeta i jednu čajnu kašičicu meda pomešajte sa 1 dl vode. 

Priprema jabukovog sirćeta

Za početak treba pripremiti, ako je ikako moguće, neprskane jabuka. Trule ili oštećene plodove isecite i očistite. Ako pravite veću količinu, sameljite jabuke, a za manju količinu ih izrendajte. Ostavite u posudi kako bi masa provrela, što se oseća po mirisu. Smesa se tada može promešati. Proces varenja, zavisno od mesta i količinie jabuka, ponekad može potrajati od sedam dana do nekoliko meseci.

Ceđenje smese i spremanje soka

Posle varenja, smesu jabuka treba iscediti, a dobijeni sok još jednom procediti i sipati u čiste i sterilisane staklene posude.

Pretvaranje soka u sirće

Posude treba da budu pokrivene ali ne hermetički, jer će se zahvaljujući cirkulacij vazduha proces varenja i dalje nastaviti. Dobijena tekućina biće mutna, a na površini će se prvo stvoriti gljiva koja će s vremenom pasti na dno posude.  Zavisno od količine, sirće bi trebao da bude spreman za konzumaciju minimalno posle mesec i po dana. 

Proces varenja može da se proveri probanjem dobijenog sirćeta kako bi se utvrdila njegova kiselost. Tečnost pažljivo treba presuti kroz gustu cediljku ili gazu, jer se na dnu sigurno stvorio talog. Sirće čuvajte u staklenim flašama na tamnijem i suvom mestu. U proseku, potrebno je 3 kg jabuka za litar jabukovog sirćeta.

Dobrojutarnje vikend đakonije:  Domaće mekike po receptu naših baka

Izvor:  zenasamja.me

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA