Најновије

ФРКА У КИЈЕВУ - ЗАПАД ПРАВИ ПАКАО УКРАЈИНИ: Небо се препушта Русима, неће бити добро

Бајка или плашење Руса решетом. Из године у годину, из месеца у месец одлаже се испорука ловаца Ф-16 Украјини. Изнова се утврђују рокови и тако унедоглед. Најновије обећање је да ће западне земље Украјини до лета моћи да испоруче само шест Ф-16, иако је Кијеву обећано скоро педесетак ових ловаца. Наводе се многи разлози а најчешћи су да се обука пилота и особља за управљање овим авионима показала као изазовна. Постоје и друге потешкоће, толико да Кијев је небо препустио противнику.

Западне земље су обећале ове ловце прошле године, али се рокови стално померају. Испорука и обука пилота показала се тешком.

Авиони су наводно спремни, инструктори пилота чекају у новом центру за обуку у Румунији, направљеном специјално за обуку украјинских пилота за управљање Ф-16. Али постоји једна квака. Украјински пилоти тек треба да стигну, иако је прошлог лета било тврдњи да ће центар играти виталну улогу у њиховој летачкој обуци како би могли да бране своју земљу од све смртоноснијих руских удара.

АМЕРИКА СПРЕМА ВЕЛИКИ НАПАД НА РУСИЈУ: Спољно-обавештајна служба (СВР) Руске Федерације потврдила

Још увек није јасно када ће украјински пилоти почети обуку у овом центру, који се налази у ваздухопловној бази Фетешти на југу Румуније. Земље чланице НАТО-а користе ову ваздушну базу за извођење летова за обуку ловаца. Али такво одлагање ствара конфузију и хаос који прати исхитрену испоруку Ф-16 земаља алијансе.

НОВЕ ИНФОРМАЦИЈЕ О СЛУЧАЈУ "ИСКАНДЕР": Вероватно десетине мртвих НАТО војника у уништеним Патриотима

Ово не значи да се украјински пилоти не припремају. До лета, након 10 месеци обуке у Данској, Британији и Сједињеним Државама, очекује се да ће 12 пилота (мање од пуне ескадриле) бити спремно за летење у борбеним мисијама у Ф-16.

Али до тренутка када се пилоти врате у Украјину, тамо ће бити испоручено само шест од 45 авиона које су обећали европски савезници.

Украјини понестаје артиљеријских граната и друге муниције, док републиканци из Конгреса задржавају додатну америчку помоћ. Ф-16 ће ​​вероватно бити опремљени пројектилима и бомбама кратког и средњег домета, што мисле да ће донекле помоћи да се надокнади недостатак муниције на земљи.

„Ове године ће нови ловци полетети на нашем небу и ову годину морамо учинити ефикасном у заштити од руских вођених бомби, руских авиона и пројектила којима су они опремљени“, рекао је украјински председник Володимир Зеленски.

Међутим, званичници се слажу да постоји велика неизвесност око тога како ће свака земља добављач послати своје авионе, колико ће бити послато, колико брзо пилоти могу да буду обучени и како Украјина може да регрутује довољно људи да их правилно одржава. Ту је и проблем писти, да ли су постојеће добре за полетање и слетање.

Али чак и под овим околностима, обука је била спорија него што су се Украјина и њени савезници надали, пошто су украјински пилоти били обучени за совјетске авионе и совјетску тактику, и морају убрзано да уче енглески и западни војни начин да би ефикасно управљали Ф-16. .

Дански министар одбране Троелс Лунд Поулсен рекао је да „обука добро напредује“. Он је напоменуо да украјински пилоти већ лете у данском ваздушном простору, али је нагласио да ће трајање обуке на крају бити одређено „кривом учења“.

ЛИТВАНИЈА СЕ ЖЕСТОКО ПОИГРАВА: Изазивају директан сукоб са Русијом

Извор: Политика.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА