Najnovije

FRKA U KIJEVU - ZAPAD PRAVI PAKAO UKRAJINI: Nebo se prepušta Rusima, neće biti dobro

Bajka ili plašenje Rusa rešetom. Iz godine u godinu, iz meseca u mesec odlaže se isporuka lovaca F-16 Ukrajini. Iznova se utvrđuju rokovi i tako unedogled. Najnovije obećanje je da će zapadne zemlje Ukrajini do leta moći da isporuče samo šest F-16, iako je Kijevu obećano skoro pedesetak ovih lovaca. Navode se mnogi razlozi a najčešći su da se obuka pilota i osoblja za upravljanje ovim avionima pokazala kao izazovna. Postoje i druge poteškoće, toliko da Kijev je nebo prepustio protivniku.

Zapadne zemlje su obećale ove lovce prošle godine, ali se rokovi stalno pomeraju. Isporuka i obuka pilota pokazala se teškom.

Avioni su navodno spremni, instruktori pilota čekaju u novom centru za obuku u Rumuniji, napravljenom specijalno za obuku ukrajinskih pilota za upravljanje F-16. Ali postoji jedna kvaka. Ukrajinski piloti tek treba da stignu, iako je prošlog leta bilo tvrdnji da će centar igrati vitalnu ulogu u njihovoj letačkoj obuci kako bi mogli da brane svoju zemlju od sve smrtonosnijih ruskih udara.

AMERIKA SPREMA VELIKI NAPAD NA RUSIJU: Spoljno-obaveštajna služba (SVR) Ruske Federacije potvrdila

Još uvek nije jasno kada će ukrajinski piloti početi obuku u ovom centru, koji se nalazi u vazduhoplovnoj bazi Fetešti na jugu Rumunije. Zemlje članice NATO-a koriste ovu vazdušnu bazu za izvođenje letova za obuku lovaca. Ali takvo odlaganje stvara konfuziju i haos koji prati ishitrenu isporuku F-16 zemalja alijanse.

NOVE INFORMACIJE O SLUČAJU "ISKANDER": Verovatno desetine mrtvih NATO vojnika u uništenim Patriotima

Ovo ne znači da se ukrajinski piloti ne pripremaju. Do leta, nakon 10 meseci obuke u Danskoj, Britaniji i Sjedinjenim Državama, očekuje se da će 12 pilota (manje od pune eskadrile) biti spremno za letenje u borbenim misijama u F-16.

Ali do trenutka kada se piloti vrate u Ukrajinu, tamo će biti isporučeno samo šest od 45 aviona koje su obećali evropski saveznici.

Ukrajini ponestaje artiljerijskih granata i druge municije, dok republikanci iz Kongresa zadržavaju dodatnu američku pomoć. F-16 će ​​verovatno biti opremljeni projektilima i bombama kratkog i srednjeg dometa, što misle da će donekle pomoći da se nadoknadi nedostatak municije na zemlji.

„Ove godine će novi lovci poleteti na našem nebu i ovu godinu moramo učiniti efikasnom u zaštiti od ruskih vođenih bombi, ruskih aviona i projektila kojima su oni opremljeni“, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Međutim, zvaničnici se slažu da postoji velika neizvesnost oko toga kako će svaka zemlja dobavljač poslati svoje avione, koliko će biti poslato, koliko brzo piloti mogu da budu obučeni i kako Ukrajina može da regrutuje dovoljno ljudi da ih pravilno održava. Tu je i problem pisti, da li su postojeće dobre za poletanje i sletanje.

Ali čak i pod ovim okolnostima, obuka je bila sporija nego što su se Ukrajina i njeni saveznici nadali, pošto su ukrajinski piloti bili obučeni za sovjetske avione i sovjetsku taktiku, i moraju ubrzano da uče engleski i zapadni vojni način da bi efikasno upravljali F-16. .

Danski ministar odbrane Troels Lund Poulsen rekao je da „obuka dobro napreduje“. On je napomenuo da ukrajinski piloti već lete u danskom vazdušnom prostoru, ali je naglasio da će trajanje obuke na kraju biti određeno „krivom učenja“.

LITVANIJA SE ŽESTOKO POIGRAVA: Izazivaju direktan sukob sa Rusijom

Izvor: Politika.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA